In de laatste boekenvraag dit jaar – 2 weken terug alweer – vroeg ik naar het mooiste boek dat je in 2016 las. Het levert weer mooie antwoorden op. De vraag kwam misschien wel te vroeg. De laatste weken van het jaar zijn er ook nog mooie boeken te lezen. Wie zegt dat je dan nog net een mooier boek leest?
Primo Levi
Boekenblogger en lezer Fokke schrijft over zijn leeservaring: Dit is een mens van Primo Levi. Zeker, hij heeft vaker boeken met kampervaringen gelezen, maar nooit en nergens indringender dan dit boek.
Het boek is al jaren uit, de schrijver is in 1987 overleden, maar dan kan zo’n boek nog altijd bij je binnenkomen. Het staat ook in mijn boekenkast – ongelezen – maar de blogs van Fokke over de boeken van Primo Levi, maken mij nieuwsgierig. Er ligt al jaren een heel bijzondere ervaring op mij te wachten.
Het vervolg
Hij leest eveneens het vervolg: Het respijt. Ook dit boek komt aan. Of zoals Fokke het zelf typeert in zijn blog:
Wat een verhaal. Wat een ongelooflijk verhaal. |
Het zijn de verhalen die je moet lezen, maar liever niet zou willen lezen. Net als dat de film Shoah, dit jaar uitgezonden, ook ergens veilig opgeslagen, wacht om te worden bekeken. Die aangrijpende verhalen die je beetpakken en waar je je bijzonder ongemakkelijk bij voelt. De blogs van Fokke over deze boeken van Primo Levi, grijpen mij al erg aan. Absoluut een stimulans om de werken van Primo Levi te gaan lezen.
Hoe lees ik?
Voor blogger Martha is het mooiste boek Hoe lees ik? van Lidewijde Paris. Het boek geeft een kijkje in het hoofd van de schrijfster. Aan de hand van haar eigen leeswijze, geeft ze handzame tips die je als lezer kunt gebruiken bij het lezen van een boek. Waar kun je op letten en hoe komt het verhaal op mij als lezer over. Voor Martha was het een bijzondere leeservaring:
Ik heb maar weinig boeken gelezen waarbij dit gebeurde. Het voelt best intiem om zo in de gedachtenwereld van een onbekende te kruipen. Heel intiem, maar ongelooflijk mooi. |
Het ‘ste’ boek van 2016
Trouwe #50books-beantwoorder Niek begint met de vraag wat eigenlijk mooi is. Mooi is hier niet het passende woord, maar zij gaat op zoek naar het ‘ste’-boek dat ze in 2016 las. Zo las ze het eerste Chinese Science Fiction boek, The Three-Body Problem van CixinLiu. Of het verrassendste boek: Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel. Of het boek dat het meeste geraakt heeft. Dat is De huilende molenaar van Arto Paasilinna.
Een mooie lijst boeken waarbij Niek kiest tussen de verschillende vormen van indrukken die een boek bij je achterlaat. Het geeft een mooi kijkje in de ervaringen van een lezer over een heel jaar gezien. Want ze heeft gelijk. Mooi is best een beetje oppervlakkig om een boek zo na het lezen te typeren.
Mooiste leeservaring
Dat geldt ook voor Jannie. Ze merkt op dat het jaar nog niet voorbij is, maar ze wil al 2 leeservaringen delen als de mooiste van 2016. Het meedoen aan de boekperweek challenge van de bibliotheek heeft haar veel boeken gebracht, maar ze merkt wel dat het begint op te breken. Zeker ook omdat ze van elk gelezen boek een bespreking wil publiceren op haar blog.
Vuurland
De mooiste voor Jannie is Vuurland van Andreas Oosthoek. Een roman die de schrijver al in 1965 schreef, maar die nu pas gepubliceerd is. Het is het verhaal over de identificatiedienst in het leger, vlak na de Tweede Wereldoorlog. De gruwelen van de oorlog komt wel heel direct langs bij dit samenraapsel van ‘dromers en denkers, gestrande studenten en rotjongens’.
Ze moeten dagelijks de gesneuvelde jongens uit de oorlog een naam geven. Het verhaal speelt in Zeeland waarbij de schrijver volgens Jannie heel mooi de liefde als tweede thema in de roman heeft verwerkt. Een boek die zeker de moeite van het lezen waard is.
De ruiter
Toch wil ze alvast verklappen dat het boek dat ze aan het lezen is, De ruiter van Jan van Mersbergen ook heel mooi is. Misschien verstoot deze nieuwe roman van Jan van Mersbergen wel Vuurland van de troon.
Doe mee met het lijstje mooiste boek van 2016
En zoals Lalagè antwoordt: het jaar is niet voorbij. Daarom komt zij met haar lijstje op Oudjaarsdag. Iedereen kan zeker nog meedoen aan deze laatste boekenvraag van het jaar. Laat in de reactie een linkje achter en ik zal hem opnemen in het lijstje met mooie boeken die we in 2016 lazen bij #50books.
#50books
De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Volgend jaar neemt Martha het weer over. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten