13 december 2016

Zussenboek

De tweelingzussen Lotte en Stine Jensen hebben samen een boek geschreven, het Zussenboek. Een boek voor iedereen met een zus, maar ook voor mensen die zussen kennen of een zouden willen hebben. Het is een interessante verzameling geworden van beroemde zussen, film-zussen, kunstenaar-zussen, schrijfzussen en sportende zussen.

Natuurlijk komen ook fictieve zussen voor in verhalen en gedichten. Net als ideeën voor zussenuitjes en tips wat voor een cadeaus je aan je zus kunt geven. Het is een heerlijk boek om doorheen te bladeren. Ook omdat de zussen Jensen hun eigen ervaringen ook in het boek verwerken. Zo lees je over hun ergste ruzie, mooiste herinnering en rituelen.

Het leukste deel van het boek met de interviews met zussen. Het gesprek met de zusjes Aaf en Merel Brandt Corstius springt hier uit. Ik heb genoten van dit interview. Het geeft weer een nieuw inkijkje in het wel en wee in huize Brandt Corstius. Juist ook omdat Merel niet zo bekend is en een heel eigen, mooi verhaal heeft van haar jeugd. Ze lijkt erg op Aaf en het verwondert je dat dit gezin het zo goed heeft gered zonder moeder. Allemaal zijn ze goed terechtgekomen.

Ik kan onwijs genieten hoe zus Merel haar zus Aaf typeert:

Ik bewonder Aaf enorm. Ze is in mijn ogen een soort alien, omdat ze zo veel tegelijk kan (en wil). Ze schrijft elke dag een kick-asscolumn, terwijl ze met haar honderd kinderen, huisdieren en man wekenlang gaat kamperen, en ondertussen een orkest dirigeert en een toneelstuk schrijft. Ik zou één nacht met één kind in een tent al heel intens vinden. Maar Aaf vindt het nog allemaal nog leuk ook. (70)

De overdrijving is nog niet helemaal op. Zovindt Merel dat Aaf een bikkel is, terwijl zij moppert als ze in de file staat, klimt haar zus op haar bakfiets een brug op met een keizersnee, zware Albert Heijntassen en kinderen. Een typering die alleen maar uit de koker van een Brandt Corstius kan komen.

Stine en Lotte Jensen bespreken op een leuke manier het onderwerp van de zussen in hun Zussenboek. Het is een boekje dat eigenlijk iedereen die iets met zussen heeft, zou moeten lezen.

Lotte en Stine Jensen: Zussenboek. Amsterdam: De Geus, 2016. ISBN: 978 90 445 3736 9. Prijs: € 19,99. 196 pagina’s.Bestel

Geen opmerkingen: