24 november 2010

iPhone, Android of Blackberry?

Hoe ziet de gebruiker van een smartphone zichzelf en hoe zien anderen hem? (bron: csectioncomics.com)
Een interessant verhaal in Dagblad De Pers vanmorgen over de verschillende smartphones die in omloop zijn. De auteur Jorien Beukers deelt het grofweg in 3 categoriën gebruikers: iPhone, Android en Blackberry. Grofweg ingedeeld komt dit overeen met de 3 categoriën bekende computergebruikers, respectievelijk: apple, linux en microsoft.

Wat voor mij een heuse eyeopener is, is de illustratie die het artikel vergezelt. Deze is afkomstig van C-Section Comics en laat prachtig zien hoe de verschillende gebruikers van mobiel internet zichzelf zien en hoe ze worden gezien door de gebruikers van smartphones uit de andere categoriën. Het levert een leuk plaatje op dat meer zegt over de gebruikers dan over de verschillende systemen.

Ik ben gek op dat soort plaatjes, want hoe je jezelf voelt, wordt voor een groot gedeelte ook bepaald hoe je jezelf voorstelt tegenover de buitenwereld. Daarom denk ik ook dat het weinig zin heeft een inhoudelijk diep verhaal over de verschillende systemen af te steken. Het draait meer om de gebruikers van deze systemen.

Wat wel opvalt is hoe sterk bij Apple software en hardware in elkaar verstrengeld zijn. Apple begint meer en meer op de grote concurrent te lijken, die groot werd door de samenwerking met hardware-leverancier IBM. De eenvoudige computer met het besturingssysteem MS-DOS zorgde voor de komst van de personal computer (pc) voor iedereen. Apple heeft hardware en software altijd al in elkaar verstrengeld.

De enige uitweg voor vrijheid, betoogt Jorien Beukers is Android. Ik zie dat ook als uitweg. Al merk ik bij de computertegenhanger Linux dat dit vooral een systeem is geworden voor ontwikkelaars en ICT'ers. Zou het Google lukken om haar systeem breed verspreid te krijgen? De meeste gebruikers huiveren bij het idee dat ze iets zelf moeten doen en willen apparatuur die het gewoon doet. Dat ze daarbij veel vrijheid weggeven realiseren ze zich niet altijd.

Bedenk dat goed als je overweegt een nieuw toestel aan te schaffen. Afhankelijkheid zoals bij de iPhone betekent gebruikersgemak, maar de kosten liggen ook hoger. Maar dat weet iedereen met een computer ook. Zowel Microsoft als Apple zijn handenbinders. Elke pc-gebruiker kan overstappen op Linux, maar niemand doet het uit angst en onzekerheid.

Precies hetzelfde gebeurt bij de smartphones. De ervaring bij computers leert dat het moeilijk overstappen is. Misschien is de moderne mediagebruiker conservatiever dan hij denkt. Ook de smartphone-gebruiker moet zich realiseren dat het lastig is om te switchen tussen systemen. Zeker als je de gebruiksvriendelijkheid van de dure Apple gewend bent. Besef dat goed als je een nieuwe smartphone kan uitzoeken.

Geen opmerkingen: