09 april 2016

Taboeloos - #50books antwoorden vraag 14

img_20160407_083048.jpgEen kunstenaar die zijn ‘guilty pleasures’ als geen ander wist te etaleren is misschien wel Gerrit Komrij. Of het nu een encyclopedie boordevol winden was, een handvol vieze plaatjes of juist een boek vol penissen. Het maakte voor hem niks uit. Hij las het en vertelde er smakelijk over aan iedereen die het wilde of juist niet wilde horen.

Geen taboes

Voor Carel zijn erg geen taboes. Zijn geweten is zo ruim als het Vreeburg van voor de laatste bouwwoede, schrijft hij. Waarom geheimzinnig doen over een stripboek dat je leest of een boek met een flink portie seks erin. Daar komt bij dat Carel helemaal niet het gevoel heeft dat hij zich zou moeten verontschuldigen tegen iemand als hij een bepaald boek leest.

Doen waar ze zin heeft

Ook Niek heeft weinig last van ‘guilty pleasures’. Ze kijkt, leest en luistert alles waar ze zin in heeft. Daar is niet een speciale geheimzinnigheid voor nodig. Daarom peinst ze zich in haar blogje over deze vraag wat haar ‘guilty pleasures’ zijn. Als ze er zijn, zijn ze er niet voor haar. Ze is een open boek en kent geen geheimen.

Oplettende lezer

De oplettende lezer Fokke, stelt dat de vraag al in 2013 is gesteld door Peter. Het antwoord dat hij toen gaf, geldt nog steeds stelt hij in de begeleidende tweet en ook in het postscriptum onder de blog van toen. De toezegging om het tweede deel van de memoires van Theo Kars te gaan lezen, heeft hij nog niet vervuld. ‘Echt niet’, schrijft Fokke met een ontdeugende knipoog, zodat je als lezer echt even twijfelt.

Ontspannen bezigheid

Bestaan er boeken die je als ‘guilty pleasure’ leest? Dat vraagt bibliothecaresse en lezeres Jannie zich af. Lezen is vooral een ontspannende en plezierige bezigheid. Als je er plezier aan beleeft, waarom zou je je er dan schuldig over moeten voelen. Het doet er dan niet zoveel toe wat je leest, het belangrijkste is dát je leest.

Jannie roept ook op Schotschrift van Alex Boogers te lezen. Hij roept uitgevers, schrijvers, boekhandelaars en bibliothecarissen op om lezers te gaan zoeken op plekken waar je ze niet verwacht. Waarom zouden intellectuelen alleen maar lezen? Mag iemand geen genoegen beleven aan het lezen van een kasteelromannetje of Marvel-strip?

Weinig last van geweten

Ook Ali heeft weinig last van het geweten als het om lezen gaat. Ze leest gewoon waar ze zin in heeft en speelt absoluut niet met de gedachte dat voor iedereen geheim te houden. Al las ze als kind G-man Jerry Cotton een boek vol moord en doodslag, niet echt bevorderlijk voor de kinderziel. Ze heeft er weinig ‘schade’ aan overgehouden. De filmsterren op de cover van deze boekjes zeggen haar niks na al die jaren. Het heeft haar geen kwaad gedaan, dus waarom zou je zulke boekjes niet mogen lezen?

Opgelegde leeswetten

Voor Peter ligt het ‘guilty pleasure’ niet in het verbodene van een bepaald boek dat hij leest. Het zit juist verborgen in het overtreden van de eigen ‘leeswetten’ die hij zichzelf heeft opgelegd. Zo onderbreekt hij het lezen van alle boeken van Kosinski voor de andere verleidingen die voorbij komen. Zoals het boekenweekgeschenk en boeken van Arnon Grunberg en Jelle Brandt Corstius. Deze ‘verboden boeken’ helpen hem om weer verder te gaan met het grote Kosinski-project. Afwisseling doet eten, zoals het spreekwoord ook zegt.

Suske en Wiske

Martha heeft onder haar dikke rijen met boeken als Dubbelspel van Frank Martinus Arion of Het beloofde land van E. du Perron, een plankje met heimelijke genoegens. Het zijn de stripboeken van Suske en Wiske waar ze vroeger naar uitkeek in de zomervakantie. Nu pakt ze de volwassen versie in de hand, de reeks Amoras. Al is ze geschrokken hoe volwassen zijn geworden.

Lezen wat je leuk vindt

Zo zijn bijna alle boekenbloggers erover verbaasd dat je ‘guilty pleasures’ zou hebben. Je leest wat je leuk vindt en dat is de norm. Daarvoor mag een boek best wat ondeugends in zich hebben.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen

Geen opmerkingen: