07 mei 2016

Boekenbloggers - #50books antwoorden vraag 18

image

De boekenvraag van vorige week stelde ik met het idee een representatieve lijst van boekenbloggers samen te stellen. Ik probeerde zelf in de vraag zelf al een voorzichtig beginnetje te maken met blogs die ik lees, maar ik merk met het schrijven van dit antwoord dat het onmogelijk is een representatieve lijst te maken.

Alle deelnemers boekenvraag #50books

Het begint al met de deelnemers van de wekelijkse boekenvraag #50books. Hun samenstelling verschilt per week en dat is ook het leuke van deze vraag. Als hij je aanspreekt doe je mee. En er zijn een paar heel trouwe deelnemers die zich ook laten uitdagen vragen te beantwoorden waar ze niet direct iets mee hebben.

Zodoende wilde ik weten wat voor een blogs de deelnemers van #50books lezen en wie ze zouden aanraden. Daarbij moet ik zelf eerlijk opbiechten dat ik niet een dagelijkse volger van blogs ben. Ik lees daarvoor veel te graag een gewoon boek. Al zijn er gelukkig best veel bloggers bij wie ik steeds terugkeer.

Niet zoveel

Fokke is een blogger die ik ontdekte dankzij de boekenvraag #50books. Hij schrijft dat hij niet zoveel blogs volgt. Hij is een trouwe lezer van mijn Dante-reeks en leest de interessante blogger Perkamentus en tot hij stopte: Schrijverdezes.

Indrukwekkende lijst

Niek legt een indrukwekkende lijst met boekenblogs die ze volgt. Verreweg de meest uitgebreide lijst in de antwoorden. Niet allemaal hebben de blogs die ze noemt alleen boeken als basis, ze behandelen soms ook andere onderwerpen. Sommige bloggers lees ik zelf ook geregeld, maar er zitten zeker ook een paar tips in die mijn nieuwsgierigheid opwekken.

Wat te denken bijvoorbeeld van Erik Scheffers en BooksandLiliane. Vooral de laatste trekt mijn aandacht omdat ze geen enkel Nederlands boek bespreekt op haar blog. ‘Ik lees nu eenmaal niet’, zegt ze stellig. Op haar blog staan besprekingen van klassiekers en boeken die lekker weglezen.

Mix van boeken en dingen die je meemaakt

In het lijstje dat enthousiaste reageerder Ali heeft opgesteld staan ook een paar trouwe beantwoorders van #50books. Naar de blogs van Eline Stiekema word ik erg nieuwsgierig. De mix tussen boeken en dingen die je meemaakt, maken namelijk een blog altijd de moeite van het volgen waard.

Overigens heeft Ali deze week hard gewerkt om haar achterstand van vragen bij te werken. Het oogst bij mij vooral bewondering. Wat een trouwe volger! Dank je wel voor je enthousiasme.

Excuses

Net als de anderen excuseert Martha zich dat ze ongetwijfeld een paar boekenbloggers vergeet. Geeft natuurlijk niks. De blogs die ze noemt zijn zeker de moeite van het volgen waard. Ook hier tekent zich de persoonlijke voorkeur van Martha duidelijk af. Inspirerend om te zien hoe verschillend iedereen leest en zelf een voorkeur heeft.

Ik lees Nederlands

De tips die boekenblogger Jannie geeft bevat ook een paar bekende bloggers. De nieuwe namen die ik lees zijn van het Vlaamse Literasa en Boekenz van Sue. Heel veel Nederlandse literatuur staat er verder in de lijst van Jannie. Erg mooi is ook het initiatief onder boekenbloggers Ik lees Nederlands. Tussen al het internationale boekengeweld een mooi tegengeluid.

Paar tips van leuke boekenblogs

Oke, nog een paar tips die ik zelf zou willen aankaarten. Het leesclubje van Cathelijne, waar ik zelf ook altijd trouw aan meedoe: een perfecte dag voor literatuur. Elke maand op de 15e lezen we collectief een boek. Haar enthousiasme en tomeloze inzet verdienen meer dan een pluim. Daarbij levert haar speurtocht naar identieke boekomslagen heel vaak verrassingen op.

Veelgelezen boekenblogs

Een paar namen die veel terugkomen:

  • Peter: als vader van de wekelijkse boekenvraag #50books.
  • Drspee: trouwe volger, oud-medestudent Nederlands in Leiden en in 2014 verzorgde zij de boekenvraag.
  • Lalagè leest: we moeten haar toch ook proberen ambassadeur van de boekenvraag te maken 😉
  • Tessa Heitmeijer: de blogs van een blije boekennerd die sinds kort op een roze wolk leest.

Doe mee met #50books

Roept bij mij bijna de wens op om in je netwerk de boekenbloggers ook enthousiast te maken voor de wekelijkse boekenvraag #50books. Het werkt namelijk erg aanstekelijk om de antwoorden van een brede groep boekenbloggers te lezen. Je steekt er iedere keer weer iets nieuws van op.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: