04 september 2016

Lees jij leesgidsen - #50books vraag 36

img_20160902_072144.jpgAfgelopen week droevig bericht: Pieter Steinz is overleden. Hij is 52 jaar geworden. Dat is het dubbele van zijn lievelingsgetal 26 weet de liefhebber van zijn artikelen en boeken. Steinz richt in zijn artikelen over boeken het liefst de hele wereld in 26 of in de afgeleide getallen 52, 104 en 416.

Met Pieter Steinz is een belangrijke vertegenwoordiger van lezers verloren gegaan. Zijn boeken zijn heuse labyrinten waar je kunt verdwalen in de verwijzingen naar literaire werken. Hij legt in overzichtelijke schema’s verbanden die je eerder niet zag. Steinz maakt van de literatuur een spinnenweb waar elke spin wel een vliegje van zijn gading vindt.

Zijn interesse gaat heel breed van Jean Auel tot en met Aristoteles en van Aya Zikken tot Zwagerman. De vele selectie die hij maakte, waaronder een uitermate boeiende atlas, een reis door de Europese cultuur en zelfs een kwartetspel. Het zijn allemaal prachtige, toegankelijke leesgidsen die een unieke positie innemen in het aanbod aan boeken over lezen.

Daarom staat de boekenvraag vandaag in het teken van Pieter Steinz en leesgidsen.

Lees jij leesgidsen of boeken over boeken zoals de gidsen van Pieter Steinz?

Laat jij je erdoor beïnvloeden of geloof je het wel?

Zoals elke week ben ik heel nieuwsgierig naar de antwoorden.

Blog mee over #50boeken

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: