21 oktober 2016

Pontje bij Deventer - #fietsvakantie

img_20160813_105936.jpgBij het vertrek van de stadscamping in Deventer, steken we de IJssel over met het pontje naar de stad. Dat is echt een feest zeg. Een grote groep campinggasten steekt over naar de stad waar Sweelinck geboren werd. Zijn vader Peter Swibberts was hier organist voor hij in 1564 met zijn (onwettige) gezin naar Amsterdam vertrok. Zijn zoon Jan zou hem later opvolgen als organist van de Oude kerk in de hoofdstad.

De lantaarn op de Deventertoren is rank en plomp tegelijk. Het geeft de toren zijn eigen karakteristieke vorm. De pont trekt in het midden van de rivier even recht en laat ons aan de ene kant de Middeleeuwse stad zien. Aan de andere kant het park en de bijbehorende camping. We zien de rij bomen waarachter ons tentje stond.

Het maakt de overnachting compleet om hier over te steken. De historische grond betreden we pas als we over het water zijn. De stoplichten staan nog op rood voor we mogen oversteken. Dan trekken we met een kluts dagjesmensen naar de overkant. Wij stappen op de fiets en zij kiezen voor de kasseien van de stad.

Wij ontwijken die hobbelweg van ‘kinderkopjes’ juist en rijden om de stad heen, in de richting van Twente te gaan. Dat blijkt ook weer niet zo makkelijk te zijn als het lijkt. Lastig rijden zo’n stad met zoveel bagage. Dat komt ook omdat we pas 1 dag fietsen en daarmee de bepakte fiets nog niet zo gewend zijn.

img_20160813_110316.jpg

Fietsvakantie

In augustus maakten Doris en ik een mooie fietstocht door Nederland met als bestemming: Twente. Elke week op vrijdag schrijf ik een stukje over deze bijzondere fietsrit.

Geen opmerkingen: