16 oktober 2016

Wie verdient voor jou de Nobelprijs? - #50books vraag 42

img_20161014_124551.jpgEen spannende week voor de liefhebber van literatuur: wie wint dit jaar de Nobelprijs voor de literatuur? Het antwoord: Bob Dylan krijgt de Nobelprijs! Zijn liedjesteksten zijn zo literair, dat de Zweedse Academie de Amerikaanse protestzanger de meest prestigieuze literaire prijs ter wereld gunde.

Bovenop de verrassende keuze, krijgt Bob Dylan zelfs een vergelijking met grote Griekse dichters:

Als je 5000 jaar terugkijkt, ontdek je Homerus en Sappho. Zij schreven poëtische teksten die bedoeld waren om te worden voorgedragen. Datzelfde geldt voor Bob Dylan. Wij lezen Homerus en Sappho nog steeds en genieten van hun werk.

Dat is klare taal. De organisatie achter de Nobelprijs blijft natuurlijk best een geheimzinnig genootschap. Het is mij altijd onduidelijk hoe ze precies bepalen wie deze prijs krijgt. Het lijkt een volstrekte willekeur te zijn en daarom is de verrassende keuze voor Bob Dylan best leuk om te horen.

Fan Martin Bril zou een gat in de lucht hebben gesprongen als hij dit hoorde. Maar heeft Bob Dylan deze literaire prijs wel verdiend? Zijn teksten zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met zijn muziek. En blijft er nog iets overeind van zijn tekst als je de muziek weglaat. Zoveel mensen, zoveel meningen. Dat geldt bijna elk jaar als de Nobelprijs voor de literatuur aan een schrijver wordt toegekend.

Dat brengt mij bij de boekenvraag van deze week.
Wie zou volgens jou de Nobelprijs voor de literatuur verdienen?

Bij de toekenning van de prijs wordt altijd meegenomen dat het werk van de schrijver een idealistisch karakter bezit. Je bent vandaag even het doorslaggevende lid van de Zweedse Academie en bepaalt wie de winnaar is van de Nobelprijs voor de literatuur. Ik ben benieuwd waarom je hem of haar kiest.

Blog mee over #50boeken

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: