11 februari 2013

Zaaigoed

image
Het zaaigoed van de Lidl

Het zaaigoed ligt in de schappen bij de Lidl. Daarom rij ik na het wegbrengen van Doris naar de theaterschool, gelijk door naar de supermarkt. In eerste instantie vind ik de zaden helemaal niet. Maar als ik dan in de rij bij de kassa sta, zie ik ze opeens staan in een groot kartonnen schap schuin tegenover de kassa.

Dan schiet de lust in de ogen. Het ene plaatje op het zakje oogt nog lustiger dan het andere. Wat een heerlijkheden. De lekkerste groenten in het mooiste licht staan afgebeeld. Dikke kroppen sla, grote wortels, rode bietjes, volle tomaten en heuse komkommers. Ik geniet van de kleuren en de smakelijke uitstraling. Dat zijn de groenten die ik straks in mijn moestuin wil.

image
Zoals de moestuin er vandaag bijstaat.

Er ligt nog wel een dikke laag sneeuw op de perkjes, maar dat is straks weg. Volgens het zakje met de Stamslaboon Saxa, of Phaseolus vulgaris mag hij niet voor 10 mei worden ingezaaid. ‘Omdat er dan nog kans op nachtvorst bestaat en stamslabonen zeer gevoelig voor kou zijn.’ Ook de Spaanse, Franse en Engelse vertaling noemt deze datum. Het zakje bevat zaad voor ongeveer 60 planten. Voorlopig kunnen we dus even vooruit.

De 24 andere zakjes met zaad zorgen voor de afwisseling van groenten en kruiden. Zo vraag ik mij af wat er uit het zakje ‘Augurk’ zal komen. Ik was in de veronderstelling dat het komkommers waren, afgaand op de vertaling van Hybrids: Cucumber en Concombre.

image
Moestuin bedekt door de verse sneeuw.

Ik ben heel benieuwd wat het zaad oplevert. Maar voor je kunt oogsten moet je eerst zaaien. En dan breekt een tijd aan van hard werken: bewateren, schoffelen, praten tegen de planten. Genoeg om de komende tijd over te bloggen.

Geen opmerkingen: