11 juli 2016

Thee en honing van Lindebloesem

img_20160707_072306.jpgDe linde staat in bloei. De eerste bomen die ik in volle bloei zag, stonden aan het Weerwater. Afgelopen week volgde de enorme linde in het Den Uylpark. De takken reiken tot aan de grond, dus ik kon bij deze overweldigende boom de bloemen heel goed losmaken. Ik pak er het blaadje bij en trek zo het hele stronkje met de bloemen los.

Nog weer later begonnen ook de bomen langs de fietspaden en de bomen verderop langs de Amsterdamweg in bloei te staan. Het park geurt naar de zoetige lucht van deze bijzondere boom.
img_20160708_071913.jpg
Ik trek er al een paar jaar heerlijke lindebloesemthee van. In eerste instantie kreeg ik de rest van het gezin nog niet zo goed mee, maar dit jaar zijn ze heel enthousiast. Zo enthousiast dat zelfs Doris met een plastic tasje naar buiten ging om een paar bloemen te plukken van de bomen.

Het is erg lekker om te drinken. Je moet het natuurlijk niet teveel drinken, maar in deze tijd smaakt het heel fris, licht zoetig met een aangename afdronk. Om deze kleur te krijgen, doe ik ongeveer 6 blaadjes met bloemen eraan in het water dat op kooktemperatuur is. Het moet wel even trekken, een kwartier tot 20 minuten. Als je het opgiet, moet het er een roze uitzien, als een glaasje lichte rosewijn.
img_20160709_182259.jpg
Vorige week waren we bij kennissen in het oosten van het land. Hij is imker en houdt een paar bijenvolkjes voor zijn hobby. Hij vertelde over de lindebloesem waar de bijen nu allemaal van genoten. Sommige schijnen er een beetje wild van in het hoofd te worden. Een dag eerder had hij net honing geoogst en we kregen een potje mee.

Nu genieten we ook van de verse honing. Het smaakt heerlijk, overweldigend. En als je heel goed proeft, smaakt het heel lichtjes naar lindebloesem.
img_20160709_165725.jpg

Geen opmerkingen: