09 juli 2016

Op zoek naar plaatsen - #50books antwoorden vraag 27

Roepen bepaalde literaire verhalen of romans je op om een bepaalde plaats te bezoeken? Dat is de boekenvraag van deze week. Martha noemt in haar blog over plaatsen en boeken de roman Labyrinth van Kate Moss. Het speelt in de Languedoc nabij Carcassonne. In dit landschap vol kastelen en andere Middeleeuwse bouwwerken speelt de roman van Kate Moss. Hier zou Maria Magdalena met de heilige graal zijn gevlucht.

Wel de plaats, niet het boek

Ze is er alleen nog nooit geweest. Precies het omgekeerde is voor haar het geval met Agneta van Jan van der Mast. Ze kent de wijk goed, maar het boek niet. Dat gemis is goedkoper en eenvoudiger op te lossen. Ze hoeft er alleen maar voor naar boekwinkel of bibliotheek en het boek te lezen. De rit naar de Languedoc is iets kostbaarder en tijdrovender, maar ligt ook niet verschrikkelijker ver. Allebei goed te doen om deze zomermaanden te gaan doen.

Boeken en Berlijn

Jannie beantwoordt haar eigen vraag in een prachtige blog over hoe zij zich verdiept in Berlijn voor ze de stad bezoekt. Voor haar is het niet de Lonely Planet maar het boek Boze geesten van Berlijn van Philippe Remarque, maar ook Alleen in Berlijn van Hans Fallada. Thuisgekomen was ze nog zo vervuld van Berlijn dat ze Rode liefde, een Oost-Duitse familiegeschiedenis van Maxim Leo las. Niet een literair boek, maar wel meeslepend.

Boeken over Berlijn

Over Berlijn is er overigens ontzettend veel te lezen, niet alleen het vorig jaar verschenen boek Duel met paard van Pauline Genee, maar ook de reisverhalen en romans Cees Nooteboom, waarin de stad een prachtige hoofdrol speelt. Ik zou bijna een blogpost kunnen maken met een enorme lijst aan boeken over de Duitse hoofdstad.

Frederiksoord en Veenhuizen

Daarnaast vertelt Jannie in haar blog hoe ze Frederiksoord en Veenhuizen via de omgekeerde route leert kennen. Bij een bezoek aan de musea, koopt ze het boekje Een steen in de vijver van L. Lambregts. Later maakte ze via Suzanna Jansen kennis met de wereld in het strafkamp Veenhuizen. Overigens ook over deze belevingswereld, lazen we Hollands Siberië van Mariët Meester voor Een perfecte dag voor literatuur. Een schitterende roman.

Praag en Gustav Meyrink

Voor Wim is de stad Praag vooral gaan leven door de schrijver Gustav Meyrink (1868-1932). Hij kende het Praag van Franz Kafka, maar de roman De Golem heeft zijn liefde voor de stad versterkt. Veel plaatsen die in de roman een rol spelen, heeft hij ook bezocht, zoals het oude getto en de Joodse begraafplaats.

Praag en Milan Kundera

Het bezoek aan de stad stimuleerde hem om alles te lezen wat er over Praag verschenen is of waar de stad een rol in speelt. Zo maakte hij kennis met het oeuvre van Milan Kundera. Wim merkt tegelijk op dat hij ook steden bezocht vanwege een film, zoals Venetië om alle plekken uit de film Don’t look now te bezoeken.

Lezen in de luie stoel

Voor blogger Niek ontstaat niet zo sterk de neiging om te gaan reizen naar aanleiding van een boek dat ze gelezen heeft. Zij vindt de reis in het hoofd bij het lezen zelf veel belangrijker. Lekker in de luie stoel maakt ze de grootste reizen al lezend. Het brengt haar op plekken waar ze anders nooit zou komen en nu bereikt ze deze vanuit haar eigen huis. Zonder een stap te hoeven zetten.

Vlieland wordt Texel

Daar heeft Lalagé ook een beetje last van. Zij vindt het ook heerlijk om een grote reis te maken door een boek te lezen. Ze hoeft niet zonodig het boek achterna. En de keren dat ze dan besluit om bijvoorbeeld naar Vlieland te gaan nadat ze Het leek stiller dan het was van Eva Kelder las, dan zijn de huisjes volgeboekt. Zodoende kwam ze op Texel aan. Ook leuk, maar natuurlijk niet echt een boek achterna.

Ze schrijft het heel mooi in een tijd waarin je alle plekken van de hele wereld kunt bereiken:

Als je de hele wereld kunt bereizen, bestaat de echte uitdaging erin thuis te blijven en de wereld daarvandaan te ontdekken.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: