16 juli 2016

Vakantieboeken - #50books antwoorden vraag 28

img_20160711_082331.jpgBestaat het, een lijst met boeken die je in de vakantie gaat lezen? In veel reacties geven bloggers aan dat ze geen specifieke vakantieboekenlijst in gedachten hebben. Ze lezen gewoon waar ze zin in hebben en hanteren er niet bepaald een vakantieagenda bij. Blijkbaar lenen zich in de zomerperiode dezelfde boeken voor lezing als daarbuiten.

Licht vakantiewerk

Carel pakt in de vakantie vooral zijn e-reader. Dat is vooral ideaal vanwege de beperkte ruimte die het elektronisch lezen vraagt. Op vakantie kiest hij echter sinds hij Het puttertje van Donna Tart eens meenam, vooral het lichte werk. Detectives, thrillers en boeken met columns. Carel vindt dat er in zijn vakantie vooral niks moet en een zwaar boek is te veeleisend.

Geen vakantielijstjes

Ook Fokke heeft geen vakantielijstjes. Hij heeft tijdens zijn vakantie in Portugal lekker doorgelezen. Zo lag er op het eerste stuk van zijn vakantie De wereld van gisteren (Herinneringen van een Europeaan) op zijn schoot. Nu zit hij helemaal gedoken in Oorlog en vrede van Tolstoi. Dus toch! Zijn 2! eerdere pogingen strandden, dus ik ben ontzettend benieuwd hoever hij nu is gekomen in de 1652 pagina’s tellende nieuwe vertaling.

The Kraus Project

Het boek The Kraus Project van Jonathan Franzen is ongelezen teruggekomen van zijn vakantie. Veel kan Fokke er niet over vertellen. Het boek is al een vakantie eerder gekocht, maar nog altijd ongelezen.

Hoewel Liesbeth zich had voorgenomen niet mee te gaan bloggen met de wekelijkse boekenvraag, bij deze vraag over vakantieboeken begon het toch te kriebelen. Gelukkig heeft ze haar eigen verbod overtreden, want ze schrijft altijd heerlijk over boeken. De vakantielijst brengt haar in een weemoedige stemming over vroeger waarbij het samenstellen van de lijst met boeken die mee op vakantie moest, een onderdeel van de voorpret was.

2 e-readers mee op vakantie

Dat kwam ook omdat de boeken van de bibliotheek werden geleend en een verkeerde keuze een rampzalige vakantieperiode zou betekenen. Nadat ze stopte met haar bibliotheekabonnement, kocht ze haar huis vol boeken. Maar ook dat is gestopt. Ze heeft een e-reader. Al haar boeken heeft ze zo bij zich. En als je moeilijk keuzes kan maken, is dat een uitkomst. Zeker ook omdat ze tegenwoordig 2 e-readers bij zich heeft. Voor het geval er eentje crasht.

Hoewel Jannie niks in de vraag zag, heeft zij toch een blogje gemaakt. De ervaring leert dat dit de beste blogjes zijn. Iemand voelt er eerst niks voor, maar gaat erover denken en komt tot verrassende inzichten. Dat geldt zeker ook voor Jannie. Ook zij heeft de luxe van het pensioen, waardoor ze elke dag kan lezen wat ze wil.

Lezen ter ontspanning

Het maken van lijstjes is vooral een last en niet een lust. Gelukkig biedt het lezen ook een ontspanning. Al geeft Jannie deze vakantie ook ruimte aan andere dingen als wandelen en fotograferen. En misschien gaat er nog een dichtbundel mee. Wie weet.

Luxeprobleem

Martha heeft last van een luxeprobleem. Ze kan niet kiezen in de stapel boeken die op lezen wachten. Het is een flinke vakantieleeslijst waaruit ze kan kiezen. Leest ze eerst Neil Gaimans roman De oceaan aan het einde van het pad of waagt ze zich aan wat Nederlandse literatuur als Erik Jan Harmens of de poƫziecursus van Ellen Deckwitz? Ze krijgt al hulp lees ik in de reacties.

Styx, of: de zesplankenkoorts

Niek heeft een zomerleeswensenlijstje gemaakt. Ze spaart weliswaar geen boeken op voor de vakantie, want ze leest als ze werkt ook heel veel. Daarom is de vakantieleeslijst een lijst met boeken die ze van plan is om te gaan lezen in augustus. En daar zitten zeker juweeltjes tussen zoals STYX, of: de zesplankenkoorts van striptekenaar Peter Pontiac.

Een boek over de dood, terwijl de schrijver en tekenaar aan een akelige ziekte leed. Hij is niet meer onder ons, maar laat een bijzonder boek na. Daarmee biedt dit boek naast het leesgenot ook de ruimte voor bezinning. Een beter vakantieboek kun je daarmee niet wensen, zeker als het boek daar ook mogelijkheden toe geeft.

Lees morgen de nieuwe boekenvraag. En niemand hoeft zich verplicht te voelen om te antwoorden.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: