15 mei 2015

Het regende vogels

image

In Het regende vogels van Jocelyne Saucier gaat de fotografe op zoek naar Boychuck, een man die de grote brand van Matheson heeft meegemaakt. Ze trekt diep de Canadese binnenlanden in op zoek naar deze oude man. Ze vindt hem niet. Hij is dood en begraven, zeggen zijn oude vrienden Tom en Charlie.

Nog maar weinig mensen kunnen nog iets vertellen over de grote brand die in de bossen bij Matheson huishield. De brand eiste zijn slachtoffers, wikipedia noemt er 223. Een aantal mensen wist het vege lijf te redden door te schuilen in de Black River-Matheson.

De fotografe die aanvankelijk geen naam heeft, stuit in de bossen op de 3 mannen. De man die ze zoekt is een week voor haar komst overleden. Het is een onbegaanbare weg om er te komen. De mannen hebben gekozen voor de vrijheid, zegt de verteller.

De man die de fotografe zoekt, hij heeft de Great Matheson Fire meegemaakt, is er niet. Of zoals de verteller het al op de eerste bladzijde belooft in cursieve letters:

De derde spreekt niet meer. Hij is zojuist gestorven. Dood en begraven, zal Charlie tegen de bezoekster zeggen, die zal weigeren het te geloven, zo lang was de weg die ze heeft afgelegd naar die Boychuck, of Ted of Ed of Eduard, de steeds weer andere voornaam en ongewisheid van zijn lot zullen het hele verhaal door voortdurend terugkeren. (7)

De naar vrijheid strevende mannen verbergen zich in het bos en hebben allemaal iets te verbergen. Niet in de laatste plaats is dat Boychuck. De man laat de fotografe een indrukwekkend verhaal zien. Ook al is hij is overleden, zijn hut staat namelijk bomvol met schilderijen over de Great Matheson Fire. Aan de hand van deze schilderijen laat zich het verhaal over de grote brand reconstrueren. Zoals de fotografe ontdekt, is het een verhaal over de liefde.

Aan de hand van de schilderijen stelt de fotografe een tentoonstelling samen. Ze geeft de tentoonstelling de naam mee van het verhaal dat de oude vrouw haar in het park vertelde: het regende vogels. De oude vrouw had de Great Matheson Fire meegemaakt en vertelde over de ramp. Daar is de fascinatie van de fotografe begonnen voor de grote brand uit 1916.

Jocelyne Saucier: Het regende vogels. Roman. Oorspronkelijke titel: Il pleuvait des oiseaux. Vertaald door Marianne Kaas. Amsterdam: Meridiaan, 2015. ISBN: 978 90 488 2216 4. 184 paginas. Prijs: € 18,99

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Het regende vogels van Jocelyne Saucier. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geen opmerkingen: