02 mei 2015

Schrijven

image

De roman Alleen met de goden van Alex Boogers opent heel treffend:

De eerste keer dat mijn moeder merkte dat ik ’s nachts niet kon slapen zei ze: ‘Je ligt toch niet met je piemel te spelen, hè?’ Ze had het licht onder de kier van de deur gezien en zwaaide hem open. ‘Ga je nu verdomme slapen?’ Ik was negen jaar, knipte het licht van mijn bureaulamp uit en zag de gloeiende kegel van haar shaggie oplichten. (9)

Een prachtige opening, zo zal later blijken. Vele bladzijden verder, legt Aaron uit wanneer hij begon met het schrijven van zijn gedachten in een schriftje. Als hij niet kan slapen, schrijft hij zijn gedachten in een schriftje, vertelt hij aan Broere. Aaron zoekt zijn oude leraar op in Rotterdam. Broere vraagt hem wanneer hij voor het eerst in het schrift schreef:

   Ik keek naar de lucht. De hemel zag eruit als ongewassen schapenwol. Het zou vast gaan regenen, en ik moest nog naar Centraal lopen.
‘Dat was in bed, denk ik. Toen ik weer eens niet kon slapen. Ik weet niet precies hoe oud ik was.’
‘En wat dacht je toen?’
‘Ik niks, maar mijn moeder dacht dat ik met mijn pik aan het spelen was.’
De eerste druppels zag ik vallen. Broere en ik stonden droog onder de overkapping van de Lijnbaan. Ik voelde me vermoeid en energiek tegelijk. Nooit eerder had ik zo uitvoerig over het schrijven gesproken. (297)

Hetzelfde verhaal waarmee de roman opent, komt in deze dialoog terug. Aaron zegt dat hij niet meer weet hoe oud hij was. De ik-verteller aan het begin van de roman vertelt de leeftijd 9 jaar. Het is een spel met de lezer. Ik kan genieten van dit soort terugkerende elementen.

In Alleen met de goden gebeurt het op een subtiele manier. Het geeft de eerdere verhalen een grotere diepte en maakt het verhaal nog overtuigender. Zeker ook omdat Alex Boogers zulke grootsheid op een onschuldige en bijna vluchtige manier presenteert.

Alex Boogers: Alleen met de goden. Roman. Amsterdam: Uitgeverij Podium, 2015. ISBN: 978 90 5759 711 4. 520 paginaś. Prijs: € 19,95

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Alleen met de goden van Alex Boogers. We lezen dit boek bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geen opmerkingen: