22 april 2010

Rokjesdag

(Fotografie: Daphne Channa Horn, bron: flickr.com)

Het is een feestdag, wanneer hij ook valt. Dat schreef Martin Bril 20 dagen voor zijn dood over rokjesdag. De dag waarvan hij de naam heeft verzonnen is naar zijn eigen definitie: 'die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen.'

Bloesjesdag

De andere naam bloesjesdag, vermeldt de Van Dale als de eerste lentedag, de dag 'waarop de vrouwen voor het eerst in hun bloesje op straat lopen'. Martin Bril vatte deze dag veel beter samen met 'Rokjesdag'. De dag waarop alle vrouwen spontaan een rok dragen met de blote benen eronder, is veel zichtbaarder en ook intenser. Bovendien is het eerder rokjesdag dan bloesjesdag. De benen kunnen meer verdragen dan het bovenlichaam.

Echte rokjesdag

Tot vorig jaar was het altijd de grote vraag wanneer Rokjesdag viel. Ook dit jaar is de 'echte' rokjesdag allang geweest, maar het twitter-idee om vandaag de rokjes aan te trekken en met blote benen een dansje te wagen, vind ik geweldig. Ik zou zeggen, laten we van de sterfdag van Martin Bril een heuse Rokjesdag te maken. De 30 dames die het vandaag in Amsterdam deden, hebben het goede voorbeeld gegeven.

Blauwe benen

Wie ik vandaag, meer dan ooit miste: Martin Bril. Wie had beter over dit tafereel op het Koningsplein kunnen schrijven? Over de blauwe benen en de poging de eerste lentedag naar de hand te zetten. Dat allemaal vanwege de sterfdag van een schrijver, de uitvinder van het woord Rokjesdag.

Geen opmerkingen: