15 juni 2014

Decadent zwelgen in persoonlijke misère

imageSoms helpt een personage je om te verwoorden wat je van een boek vindt. Zoals mij overkwam bij het lezen van Het liefdesleven van Nathaniel P. van Adelle Waldman. Ik werd enorm geholpen door een passage waarin de hoofdpersoon Nate denkt hoe zijn vriendin Kirsten aan haar man David uitlegt waarover zij met Nate gesproken heeft. Kirsten is iemand die op een nuchtere manier naar de wereld kijkt.

[Z]ijn problemen [waren] voor haar die van een decadente New Yorker die zijn tijd verdeed aan zwelgen in persoonlijke misère. In gedachten hoorde hij Kirsten het gesprek al samenvatten wanneer David en zij aanschoven voor hun diner bij kaarslicht. Nate, de stumper, vrijgezel in New York, die zich maar niet lijkt te kunnen binden. Hij is toch slim? Zou David misschien vragen. Ja. Maar, nou ja, je weet wel, nogal neurotisch, egocentrisch. (259/260)

Persoonlijke misère

De roman van Adelle Waldman is inderdaad een zwelgen in persoonlijke misère. De misère van Nathaniel Piver, zoon van Joodse immigranten, slim en schrijver van recensies en boeken. Hij werkt hard en houdt van zijn werk. Hij beweegt zich in de intellectuele kringen van New York, de schrijverskringen.

De roman van Adelle Walsman vertelt het verhaal van één van die liefdes: de vijf maanden durende relatie met Hannah:

[E]en slanke schrijfster met pronte borsten die er aantrekkelijk uitzag, al was haar gezicht hoekig. Vrijwel iedereen vond haar aardig en slim, of slim en aardig. (15)

Nate ontmoet haar op een feestje van zijn ex Elisa. Het gesprek dat ze voeren, moedigt haar aan hem later te mailen en zo begint een relatie. Misschien speelt ook mee dat Nate langgeleden seks heeft gehad, ‘al bijna twee maanden’ heeft hij het zonder moeten doen.

Tussen de scènes met Hannah doemen eerdere relaties van Nate op. Dat is een hele trits meisjes. Het begint op de middelbare school en eindigt bij Hannah. Al kan hij zijn ogen nog altijd niet afhouden van andere vrouwen. Verder is hij vooral het soort man dat vrouwen een lul noemen.

Feestjes, drinken en eten

Het leven bestaat in Het liefdesleven van Nathaniel P. voornamelijk uit feestjes, drinken en ergens met iemand iets eten. Daarbij heeft Nate een hekel aan brunches als sociaal event. Hij vindt het geldverspilling en zit liever in het koffiehuis bij hem in de straat om zich te vergapen aan de serveerster Beth.

Daarmee is het boek vooral een boek dat rond daten, mislukte relaties en pogingen tot verzoening aan elkaar is geregen. Een boek dat bij mij weinig vermaak oplevert. Ik erger me vooral aan de personages. De hoofdpersoon voorop die een enorme eikel is, maar zijn vriendinnetjes kunnen er ook wat van.

Puberende dertigers

De dertigers in dit boek zijn de pubertijd nog altijd niet ontstegen. In al hun intelligentie zijn het onzekere, neurotische en overgevoelige types. Ze maken zich erg druk over wat anderen van hen vinden en hoe leuk ze gevonden worden.

Zo is Het liefdesleven van Nathaniel P. precies zoals de hoofdpersoon het zelf beschrijft. De roman van Adelle Waldman is het verhaal van ‘een decadente New Yorker die zijn tijd verdoet aan zwelgen in persoonlijke misère’. En niks anders.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn bijdrage over Adelle Waldmans roman Het liefdesleven van Nathaniel P.. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Adelle Waldman: Het liefdesleven van Nathaniel P.. Vertaling Lucie van Rooijen. Oorspronkelijk titel: The Love Affairs of Nathaniel P. Amsterdam: Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2014. 304 pagina’s. ISBN: 9789046816448 Prijs: € 19,95

Geen opmerkingen: