07 februari 2016

Snellezen - #50books vraag 6

image

Bij de tweetchat #vraaghetdeboekblogger van afgelopen donderdag kwamen een paar interessante vragen voorbij. Helaas werkte twitter die avond niet erg mee. Niet alle tweets kwamen even goed door en bij mij lag twitter regelmatig down. Maar het was een mooi initiatief van boekenblogger Emmy van Ruyven. Er kwamen veel vragen voorbij, waarbij zeker ook een paar interessante.

Snellezen

De vraag die ik het meest intrigerend vond was een vraag over snellezen. Een boekenblogger wenste dat ze sneller kon lezen. Snellezen is al weleens voorbijgekomen in mijn blog. Zoals mijn blogpost over de test die vorig jaar bij het televisieprogramma De kennis van nu werd gedaan.

Mijn leestempo ligt naar mijn idee best hoog. Ik lees zonder veel problemen ergens tussen de 50 en 60 pagina’s per uur. Ligt een beetje aan de bladspiegel en de zwaarte van het boek. Dan lees ik voor mijn idee rustig. Toch merk ik dat ik ondanks het in mijn ogen vrij rustige tempo, toch wel dingen mis.

Veel missen

En dat geldt zeker ook voor snellezen. Hoe sneller je leest, hoe meer je mist. Juist dan wil het helpen om een heel rustig tempo aan te houden. Schrijver, filosoof en literatuuronderzoeker Stine Jensen zei het eens. Bij haar promotieonderzoek ging ze heel langzaam lezen. Soms een bladzijde per dag. Het hielp haar om na te denken over wat ze nu eigenlijk las.

Stemmetje in je hoofd

Bij het snellezen is een van de eerste adviezen om het stemmetje in je hoofd uit te schakelen. Als je leest, praat er een stemmetje in je hoofd mee. Op zich is dat overbodig voor het begrip. Als je veel leeservaring hebt, kun je de tekst veel effectiever scannen door het woord te zien en op te slaan. Het is een jachtige manier van lezen, uiterst effectief, maar meer bij teksten die je niet voor je plezier leest.

Ontspannen lezen

Als ik ontspannen lees, dan vind ik het heerlijk om te genieten van de woorden en ze in mijn hoofd uit te spreken. Bij poëzie is dat bijna essentieel. Daar staat de taal boven de betekenis.

Dat brengt mij bij mijn leesvraag voor vandaag:

Zou je sneller willen lezen?

Hoe hoog of laag ligt jouw leestempo? Zou je meer en sneller willen lezen of ben je wel tevreden zoals je nu leest.

Lees de antwoorden op de vijfde boekenvraag

Blog mee over #50books

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: