25 augustus 2016

110 kilometer per uur op snelweg

img_20160823_160611.jpg
In tegenstelling tot veel boeken over milieu, laat Babette Porcelijn het in haar boek niet bij de constatering zitten. Ze levert in De verbogen impact, Alles wat je wilt weten én kunt doen om eco-neutraal te leven heel praktische tips aan wat je kunt doen om je impact te verkleinen.

Zo merkt ze op hoeveel het scheelt als je 110 kilometer per uur op de snelweg rijdt in plaats van 130.

Het enige voordeel van hard rijden is dat het leuker is. Dat vind ik zelfs 😉 Verder dient het nergens toe, integendeel, het vervuilt. De luchtweerstand en het gewicht bepalen voor een groot deel je verbruik en dat neemt kwadratisch toe als je harder rijdt. Veel auto’s verbruiken bij 130 km/u wel 40% meer brandstof dan bij 110 km/u. En de tijdwinst valt tegen; als je van Maastricht naar Amsterdam volledig 130 in plaats van 110 kilometer per uur zou kunnen rijden is de tijdwinst 18 minuten. (101)

Daarom ben ik het ook eens gaan doen. Ik merk dat sinds de maximum snelheid omhoog is gegaan, het verkeer op de snelweg jachtiger is en minder relaxt. Daarom rijden we nu een maandje bewust met 110 kilometer per uur op de snelweg.

En de resultaten zijn verbluffend. Het scheelt echt veel energie. We rijden op een volle tank bijna 100 kilometer verder dan eerst. Omdat we het niet geloofden dat de teller zo weinig zakte, zijn we de laatste keer gaan tanken uit angst dat we met een lege tank zouden komen te zitten.

Dat roept meteen een ander praktisch aspect op uit het boek van Babette Porcelijn. Ze merkt op dat je beter tweedehands goederen kunt kopen dan nieuwe. De impact op onze planeet vergroot enorm bij de productie van nieuwe goederen.

Dat geldt ook voor auto’s. Nieuwe auto’s mogen zuiniger en schoner zijn, maar de productie is dat niet. Je hebt een elektrische auto er pas na 5 jaar ‘uit’. Dan heb je in die jaren net zoveel vervuild als een benzine-auto, alleen door de productie van de auto. Zorg dan ook voor zonnepanelen om je auto op te laden.

Babette Porcelijn: De verborgen impact, Alles wat je wilt weten én wat je kunt doen om eco-neutraal te leven. Amsterdam: Think big act now, 2016. ISBN: 978 90 8251 0201. 202 pagina’s. Prijs: € 22,50.

Geen opmerkingen: