22 augustus 2016

Zeik

img_20160809_122500.jpgEen parodie over de top. Dat is de literaire thriller van Herman Brusselmans. De titel zegt al genoeg: Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus. De personages uit het team van commissaris Übertrut van de Gentse Moordbrigade met zijn inspecteurs Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat.

De moordzaak is op zijn minst opvallend. De poetsvrouw van de Vlaamse schrijver Hugo Claus is vermoord. Het kost even moeite voordat de moord gemeld wordt bij het team en tot de commissaris en zijn medewerkers uitvogelen dat de vermoorde Martha De Maeseneere, poetsvrouw was van de Vlaamse schrijver Hugo Claus.

‘Hugo Claus?’ zei Zeik. ‘Die slechte schrijver?’ Hij had ooit, niet eens zo lang geleden, een boek van Hugo Claus proberen doorploegen en dat was hem niet meegevallen. De eerste zin stond hem al niet aan, en van alle zinnen kreeg hij een psychosomatische combinatie van schurft, tyfus, jeuk aan de hoofdhuid, inrkimping van de balzak, stinken van de navel, en al te snel groeien van de teennagels. (38/39)

Als commissaris Zeik naar de huisarts gaat, krijgt hij het advies om nooit meer een boek van Hugo Claus te lezen. Als ze eindelijk bij de schrijver aanbellen, is hij niet in het land. Ze horen van zijn secretaresse Ine Prikkedel dat hij op tournee door Nederland is. Nadat rechercheur El Bazaz zijn zaad over de borsten van de secretaresse verspreid heeft, gaat hij verder op onderzoek uit.

Herman Brusselmans: Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus. Amsterdam: Prometheus, 2015. ISBN: 978 90 446 2876 0. Prijs: € 14,95. 192 pagina’s. Bestel

Geen opmerkingen: