18 augustus 2016

De verborgen impact

img_20160811_202320.jpgBewust leven vraagt ook om bewust met energie bezig te zijn. Uit de bibliotheek heb ik het boek De verbogen impact, Alles wat je wilt weten én kunt doen om eco-neutraal te leven van Babette Porcelijn meegenomen. Het boek vertelt alles wat we eigenlijk best weten, maar doet het op een onthullende manier.

Porcelijn verdeelt namelijk de impact in wat je ziet aan vervuiling en belasting van het milieu. Dat is een kwart. Het grootste deel van de impact zie je namelijk niet. Dat is de verborgen impact die Babette Porcelijn op 74 procent schat.

Verborgen impact zijn uitstoot van broeikasgassen die je niet ziet, landgebruik en ontbossing, en verschillende soorten vervuiling zoals gebruik van gif of andere milieubelastende middelen.

In de top 10 van de grootste impacts in ons dagelijks leven staan spullen, vlees en wonen. Daarna volgen de dingen waar ik mij vaak druk om maak: de auto (4) en vliegen (6). Gelukkig vertelt Babette Porcelijn dat vliegen misschien op de 6e plek staat. Dit is een gemiddelde. Iemand die een reis naar Australië of China maakt, zal vliegen meteen naar de 1e plek in de top 10 brengen. Bij een minder verre afstand, komt vliegen ook snel boven die 6e plaats.

Babette Porcelijn vergelijkt vliegen niet met autorijden zoals veel vliegmaatschappijen doen. Zij doen net alsof je naar Bali ook met de auto kunt rijden, terwijl niemand dat doet. De impact berekent ze door te kijken naar de reistijd. De trein is hier echt het schoonste alternatief van de snelle vervoermiddelen. Al blijft de fiets het schoonste (wel de fiets met trappers) daar kost 6,5 uur reizen geen enkele boom, de trein 8, de auto 17 en het vliegtuig 130 bomen.

De top 10 is dus voor ieder individu anders. Dat geldt ook voor autorijden. Bij een grootverbruiker die 45.000 kilometer per jaar rijdt, komt de impact van de auto snel op de 1e plek in de top 10. In haar boek merkt ze op dat autorijden veel energie kost.

Ze vergelijkt elektrisch rijden met rijden op fossiele brandstoffen. Elektrisch rijden kost ook best veel energie, maar de impact hiervan verdwijnt voor een groot gedeelte uit ons zicht. Het maken van een elektrische auto heeft meer impact dan het maken van een auto op fossiele brandstof.

De fabricage van de batterijen en andere onderdelen heeft grote impact. Daarbij is het ook heel belangrijk hoe de auto opgeladen wordt. Is het op zonne-energie of komt de stroom uit een kolencentrale? Dat maakt gigantisch uit.

Babette Porcelijn: De verborgen impact, Alles wat je wilt weten én wat je kunt doen om eco-neutraal te leven. Amsterdam: Think big act now, 2016. ISBN: 978 90 8251 0201. 202 pagina’s. Prijs: € 22,50.

Geen opmerkingen: