16 augustus 2014

Paul Theroux over de wereld

20140815_204144Bijna alle boeken van Paul Theroux heb ik in mijn bezit, in Nederlandse vertaling weliswaar. Toch kom ik zelfs dan nog nieuwe dingen tegen waar ik helemaal blij van word. Zoals het Engelstalige boek dat ik gisteren vond: Travelling the World, The Illustrated Travels of Paul Theroux.

Het boek is een selectie uit de tot dan toe (1990) verschenen zes reisboeken van Paul Theroux. Hij heeft het boek zelf samengesteld, afgewisseld met veel foto’s. Het zijn niet de foto’s die Paul Theroux zelf onderweg maakte.

Hij nam slechts op één reis zijn fototoestel mee. Het resultaat was zo slecht dat hij nooit meer zijn fotocamera meenam op zijn reis.

20140815_204158

In Travelling the World staan daarom de foto’s van anderen en ze maken de reizen van Paul Theroux heel beeldend. Of zoals de tekst op de flap het zegt:

Others, travelling in his footsteps, have taken brilliant pictures of those same landscapes and people. For the first time, Mr Theroux has authorized a book of his writing which contains photographes – pictures taken at roughly the same time as his travels.

Het resultaat is werkelijk adembenemend. Zo zie je in de passages uit De oude Patagonië Expres de blinde Borges staan voor zijn boekenverzameling. De boeken waaruit Paul Theroux moet voorlezen in zijn reisverhaal. Het zijn de mooiste passages uit zijn reisboeken.

20140815_204211

Ook de verhalen over China, per trein komen in dit boek tot leven met de foto’s. Zoals het bezoek aan de stoomlocomotievenfabriek in Datong. Je ziet op de foto zelfs het gat waarin Paul Theroux dreigt te vallen. Net als de passages in Rusland die aan het begin van dit reisverslag een prominente rol spelen.

20140815_204226

Geen opmerkingen: