Ik herkende de Tulpenboom meteen in de tuin van kasteel het Nijenhuis. Hij stond vlak achter het kunstwerk van de opgestapelde rode meubels, naast de Ginkgo. Ik ging eens op onderzoek uit. Van een afstand is de boom snel te verwarren met een esdoorn.
De grote boom die er staat, is in 1990 gepland, vertelt het bordje bij de boom. De Ginkgo is een paar jaar eerder gepland in 1984, maar is de helft kleiner dan de Tulpenboom. Zo zie je goed het verschil tussen een snelle groeier een langzame groeier.
Ik genoot van de boom waar de vruchten al aanhingen. Ze vormden niet meer zo’n contrast met de bladeren als dat de bloemen doen. Daarvoor waren we net iets te laat. Aan het begin van augustus staat de Tulpenboom altijd prachtig in bloei.
De grote verrassing is een andere Tulpenboom die op het landgoed van Kasteel het Nijenhuis staat. Deze is meer dan honderd jaar eerder gepland volgens het bordje: rond 1870. Het is een immense Tulpenboom. Zo groots is zelfs de Tulpenboom in de Hortus van Leiden niet.
In elk geval is de Tulpenboom van Leiden niet zo imposant als de boom die in Heino staat. Dat is nog niet alles, want de boom bij Kasteel het Nijenhuis heeft een aftakking die de grond ingaat, daar wortelt en dan de grond uitschiet omhoog en weer verder aftakt. Hierdoor ontstaat een indrukwekkend spel van vertakkingen en vergroeiingen.
Doris en ik hebben tussen de bladeren van de Tulpenboom gestaan voor een paar mooie foto’s. De bladeren zijn nog mooi en intens groen. Het leverde prachtige plaatjes op en het bevestigt weer hoe mooi de Tulpenboom is. Niet voor niks, de lieveling van Jan Wolkers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten