11 augustus 2014

Tram op lokaalspoor

image

Het rijdt natuurlijk wel anders op een lokaalspoorlijn dan op een tramlijn door de stad. De Haarlemmermeerlijn waar de trams van de Electrische Museumtram op rijden, is van origine een lokaalspoor en niet een tramlijn.

De trams van de Electrische Museumtramlijn rijden nu over enkelspoor en kruisen elkaar bij enkele gedeeltes met dubbelspoor. Ook steken de trams over verschillende overwegen alsof het een trein is.

rotterdamse-vierasser

Bij een onbewaakte overweg gelden regels zoals deze bij (historische) treinen gebruikelijk zijn. De conducteur stapt uit en houdt het verkeer tegen, de tram steekt over, waarna de conducteur achter opstapt en een vertreksignaal geeft.

Het is erg leuk om de verschillende trams die op de Electrische Museumtramlijn rijden onderweg te zien. Elke twintig minuten vertrekt een tram van het Haarlemmermeerstation in Amsterdam. Zo kom je onderweg heel wat trams tegen. Bij een ritje door de stad zou dat veel minder opvallen en ook te zien zijn.

rotterdamse-vierasser-achterkant

Wij zagen zo in het voorbijgaan de Rotterdamse vierasser, een Amsterdamse drieasser, een Weense tram en de Groningse tram, die eigenlijk een oude Haagse tram is. Best een mooie verzameling en al reden we er in maar twee, het is mooi om al die andere trams met reizigers langs te zien rijden bij de stopplaatsen.

image

Geen opmerkingen: