01 augustus 2014

Ventileren - #WoT

imageDe ramen open, alle vieze luchtjes eruit. In Marten Toonders boek De Windhandel zorgt het doorprikken van een luchtballon voor droombeelden. De ballon moet in een kamer worden stukgeprikt en dan fladdert er allerlei briefgeld om je heen.

Op het moment dat iemand van buitenaf de kamer binnentreedt, ervaart de binnenkomer de lucht als ‘zware lucht’. De ramen gaan open en het geld verdwijnt. Bommel verkoopt de ballonnen, maar merkt dat de windhandel zelf ook een droom is. Hij krijgt last van hebzucht en belandt in een vervelend zaakje.

Ik schreef al eens een blog over dit boeiende boek dat een heel aardig beeld geeft van de kredietcrisis. Deze crisis bestond ook vooral uit droombeelden. De bedompte ruimte van de bankwereld moest eens flink geventileerd worden.

Ik heb het idee dat de deuren en ramen te vroeg zijn dichtgegaan. De wereld is niet veranderd en de hebzucht is groot. Droombeelden van rondfladderende briefjes geld beheersen nog veel mensen.

Daarom moet de frisse wind blijven waaien door bedrijven, instellingen en de overheid. Genoeg ventileren om nog gezond adem te kunnen halen en de waanbeelden buiten de deur te houden. Fantasie en droombeelden zijn mooi, maar het mag de realiteit niet belemmeren.

#WoT

Het idee achter de #WoT is dat bloggers elke donderdag een woord krijgen waar ze een blog over kunnen schrijven. Het initiatief nam @metkcom in 2012. Na haar heeft @pixelprinses het stokje overgenomen. Voor een overzicht kijk op mightymusings.nl. Deze week staat het woord ‘ventileren’ centraal.

Geen opmerkingen: