18 juli 2015

Lindebloesem

image

Ineens ruik ik het: de zware, zoetige lucht van de lindebloesem. Ik kijk naar de boom voor mij. Inderdaad er zitten knoppen en bloemetjes in. De lindeboom staat in bloei. Eindelijk.

De kleine bloemetjes hangen aan de takken, verstopt tussen de bladeren en verspreiden zo’n zomergeur. De linde is een boom die erg laat in het seizoen in bloei staat. Al staat hij bij mijn weten ergens in juni in bloei.

De bloemen zijn kleurloos in een iets lichtere tint dan de bladeren. Ze verspreiden de zware geur. Een geur van weemoed. Als je de bloemen plukt en er thee van trekt, smaakt de thee net zo zwaarmoedig. Maar het is heerlijk. Zeker als het wat kouder wordt.

Er zijn mensen die zeggen dat het drinken van de lindebloesemthee je weerstand bevordert en voorkomt dat je verkouden wordt. Vorig jaar dronk ik voor het eerst thee getrokken van gedroogde lindebloesem. Heel verkouden werd ik niet, maar of het aan de thee lag?

image

De linde is een prachtige boom. Zeker in deze tijd van het jaar krijgen de toppen een zilverachtige gloed over zich heen. Het geeft de boom iets voornaams. Geen wonder dat de Germanen deze boom aanbaden. Ze hebben ook een profane uitstraling. De bloesem versterkt dat alleen maar.

Geen opmerkingen: