27 maart 2016

Tijd in een roman - #50books vraag 13

image

Vandaag is de klok een uur vooruit gezet. Jezus is een uur eerder opgestaan, schreef mijn vriend Jacob Jan Voerman op Facebook. De vergelijking is snel gemaakt met Herman Finkers die wist te vertellen dat Jezus op Eerste Paasdag op tijd opstaat, dankzij een wekker van Blauweijkel.

Bij tijd moet ik ook denken aan de vraag van Inge welk boek ze nu moest lezen. Ik stelde haar voor om het werk van A.F.Th. van der Heijden eens te proberen. Maar wat laat je iemand lezen die nog nooit iets van hem gelezen heeft. Ik wil haar niet gelijk in het diepe gooien met De Movo tapes of Het schervengericht. Boeken waar ik zelf nog niet eens aan durf te beginnen.

Het leven uit een dag

Daarom wees ik haar op het uiterst toegankelijke boekje Het leven uit een dag van hem. Ik heb het heel lang geleden gelezen en weet dat het een heel leuke uitwerking is van een leven dat zich in 1 dag voltrekt. Enerzijds herinner ik mij de bizarre uitwerking van de gedachte om een heel mensenleven in 1 dag te voltooien en anderzijds hoe een leven zo compact mogelijk kan worden samengevat.

Ze leest het en vertelt erover met dezelfde verwondering die ik destijds had bij het lezen van dit boek. Al moet ik zeggen dat erg veel van de inhoud is weggezakt. Ik dacht dat het over een eendagsvlieg ging, maar het gaat echt over mensen. Een boek dat je zo’n 20 jaar geleden hebt gelezen, zakt snel weg.

Tijd voor tijd

Het denken over deze roman van A.F.Th. van der Heijden brengt mij bij de boekenvraag van vandaag. Het tijdverloop in een roman is vaak een bijzonder eigenaardig aspect. We denken er bij het lezen niet zo vaak bij na, maar het speelt soms een cruciale rol.

In welke roman wordt volgens jou het spel met de tijd mooi gespeeld?

Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie verhalen en tips.

Blog mee over #50books

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: