24 maart 2016

Michaelsvesper

image

Een voornemen dat ik al langere tijd had, een orgelvesper bezoeken in de Zwolse Grote kerk. Bij zijn aanstelling als organist van de Michaëlskerk in 1998 wilde Toon Hagen muzikale vespers ontwikkelen. Het zijn zondagmiddagdiensten geworden.

Deze diensten zijn laagdrempelig en het woord neemt een evenwichtige plaats in met de muziek. Het zijn korte overwegingen, waarbij veel muziek klinkt, voornamelijk orgelmuziek. Ook introduceert Toon Hagen regelmatig nieuwe liederen of maakt hij melodieën op teksten van onder andere Sytze de Vries.

image

Vlak voordat wij de kerk bereiken, begint het heel hard te regenen. Maar ik zie dat de deur openstaat en zo trotseren wij de regenbui. Toon Hagen is de Passacaglia van Buxtehude nog aan het spelen als wij een plaatsje zoeken. Vooraan zodat Doris het ook goed kan horen.

Voor de dienst begint repeteren we eerst wat liederen en vertelt Toon Hagen over de orgelwerken die hij gaat spelen. Hij opent met de variaties op het ‘Agnus Dei’ van Couperin. Op het Zwolse orgel weet hij dit mooi te vertolken met de zoetgevooisde tongwerken.

image

De liederen en begeleiding zijn formidabel. Het kleine aantal kerkgangers, ik tel er 30, lijkt geen belemmering te zijn in de begeleiding. De zettingen en afwisselende voorspelen, ze zijn voor mij het feest der herkenning. Ik geniet van elke noot die hij speelt. En wat is het Zwolse orgel toch een prachtig instrument. Het is een feest om naar te luisteren en ook heerlijk om bij dit orgel te zingen.

Af en toe wisselt Toon Hagen de samenzang af met een orgelvers, al dan niet samen met de voorzanger Jur Leemhuis. Zo klinkt Psalm 122 in en mooie opgewekte stemming en is het Onze Vader heel mooi verstild. Liederen die prachtig aansluiten bij de tijd van het jaar.

image

Toch ligt het hoogtepunt van deze dienst in de zeer ingetogen uitvoering van het koraalvoorspel ‘Vor Dein Tron tred Ich’. Het laatst opgetekende koraalvoorspel van Bach, dat Toon Hagen als eerbetoon voor de eerder die week overleden dominee Henk Vreekamp en die ochtend gestorven Nicolaus Harnoncourt. Twee grootheden, elk op zijn eigen terrein, die heel mooi worden geëerd in de uitvoering op deze zondag.

image

Beluister dit orgelvesper op kerkdienstgemist.nl

Geen opmerkingen: