24 november 2012

Koraalimprovisatie - het vervolg

Improviseren op koororgel Oudewater
Improvisatieles op het koororgel van Oudewater

Aan het eind van de terugkomdag van de cursus Koraalimprovisatie stelde organist Gerben Mourik om in het najaar weer een cursus te organiseren. Zodoende kreeg ik in augustus de uitnodiging om mee te doen met een vervolgcursus. Enthousiast geworden van de vorige bijeenkomsten, gaf ik me daarvoor meteen op.

Vandaag en gisteren was de cursus. Ik doe het momenteel rustig aan, maar dit wilde ik mij niet onthouden. Zodoende bracht ik gisteren en vandaag door in een steenkoude kerk. De Sint Michaelskerk van Oudewater, thuisbasis van organist Gerben Mourik, was de ruimte waar de cursus gegeven werd.

Veel dingen vorig jaar nieuw waren, zijn verder uitgediept. Zo kwam het opzetten van een fuga voorbij. Net als de Engelse stijl (fanfare) van de terugkomdag. Daarnaast gaf Gerben Mourik erg veel nieuwe elementen, als de trio a la Krebs, het opzetten van een canon, een koraalbewerking in de stijl van Mendelsohn en het spelen van een passacaglia.

Gerben Mourik koororgel Oudewater
De meester speelt een trio over psalm 95 voor

Mooie voorzetten om weer lekker mee aan de slag te gaan. De basis van dit alles vormt het harmoniseren. Ik heb weer veel geleerd aan de hand van de improvisatiemethode van Arie J. Keijzer. De toonladders die ik de afgelopen maanden geoefend had, waren een goede basis. Ik merkte dat het ook het harmoniseren in algemene zin ten goede komt.

Misschien komt mijn droom – het prachtig harmoniseren van een stevige psalm – ooit uit.

Geen opmerkingen: