24 januari 2014

Eenvoudige luxe

image

Tijdens zijn reis door de Pacific in De gelukkige eilanden, doet Paul Theroux ook Hawaii aan. Op Hawaii verblijft hij een paar dagen in de Orchid Bungalow. Dat is een luxewoning aan zee. Hij krijgt daar voor 2500 dollar per dag een leven als een luis op een zeer hoofd. Elk verzoek van hem wordt onmiddellijk ingewilligd. Al op de eerste dag ziet hij de hele middag een enorme bultrugwalvis uit het water springen en met zijn staart slaan.

Het luxeverblijf leidt volgens de resident manager tot ‘bungalowkoorts’. Je neemt bezit van bungalow, krijgt je natje en je droogje en voelt geen enkele behoefte de bungalow te verlaten. Het record voor een verblijf in één van de luxe bungalows staat op naam van de acteur Dustin Hoffman. Die na arrivering pas na 28 dagen weer tevoorschijn kwam.

De luxe verlamt Paul Theroux ook. Hij merkt dat in de bungalow de dag niet lang genoeg is.

Ik wilde lezen, in de zon liggen, aan lichaamsbeweging doen, zwemmen, in de jacuzzi zitten, uitvoerige, kostelijke maanltijden tot me nemen, champagne drinken en naar muziek luisteren, en wel allemaal tegelijk. (661)

Hij is er slechts twee dagen, maar de luxe krijgt hem in de greep. Maar de ’tergende realiteit’ is de prijs. Waarom zou hij niet proberen zo goedkoop mogelijk te leven op Hawaii. Zou hij net zoveel plezier hebben voor een duizendste van de prijs die hij nu betaalt?

Hij probeert het, pakt zijn tent en leent een opblaasbare kajak. Voor nog geen 2,2 dollar per dag zou hij kunnen leven, rekent hij uit. Daar ziet hij de bultrugwalvis weer, van dichtbij. Het dier laat zich niet meer zien, maar voor Paul Theroux is de dag goed. Hij geniet van het zijn en voelt zich één met de natuur om zich heen.

Mijn dagen waren zonnig en aangenaam. Mijn nachten werden verlicht door de sterren. Ik sliep zoals ik op Kauai had geslapen, aangenaam verdoofd van vermoeidheid. ’s Ochtends werd ik gewekt door het geschreeuw, gekrijs het geratel van vogels in de palmen boven me. De lichaamsbeweging, het eenvoudige voedsel en de soberheid van deze onderneming maakten me zelfgenoegzamer dan toen ik als miljonair had geleefd, en in die vergenoegde stemming sliep ik als een blok in mijn tentje aan de rand van de lagune. (668)

Luxe betekent nog niet dat je ervan uitrust. Daar zijn andere dingen voor nodig. Het is de zelfgenoegzaamheid die hem zo tevreden stemt en die hem uiteindelijk de rust geeft.

Geen opmerkingen: