31 oktober 2014

Metafoor

20141030_211257In Rebekka W.R. Bremmers roman De evolutie van een huwelijk komt herhaaldelijk de theorie van de metafoor aan de orde. Zo geeft de literatuurwetenschapper Masha een college over de werking van literatuur. Ze zegt tegen haar studenten het volgende:

‘Literatuur. Wat is literatuur? Uit onderzoek blijkt dat als je bijvoorbeeld Kafka leest, of Shakespeare – schrijvers van wie niemand zal beweren dat hun werk geen literatuur is – bepaalde delen van je hersenen oplichten en, belangrijker, opgelicht blijven. Het is zelfs zo dat als een bepaalde tekst wordt hertaald naar gewone. alledaagse taal, die gebieden helemaal niet oplichten. Dit geldt ook voor metaforen. Bij een dode metafoor wordt er weinig hersenactiviteit gemeten, maar bij een onbekende metafoor vertonen de hersenen intense activiteit.’ (251)

Zou dit academisch praatje over literatuur en het stimuleren van de hersenen ook in praktijk worden gebracht door de verteller? Zou ze laten zien dat schrijven en het bestuderen van literatuur twee verschillende grootheden zijn zoals Masha’s dochter Molly Bloem schrijft. Ze wil haar moeder niet vertellen dat ze eigenlijk wel een minor creatief schrijven wil doen. Haar moeder zou er het nut niet van inzien. Ze wist dan wel veel van literatuur, schrijven is wel even iets heel anders.

Gelukkig bevat de roman genoeg metaforen om van te genieten. Vooral in het vergelijken met dieren, schittert de verteller. Zoals het moment dat Anna Karen haar huiswerk zit te maken aan de keukentafel.

Anna K. trok zich terug achter haar notebook, als een schildpadje dat haar hoofd het schild introk. (33)

Mooie vergelijkingen waar ik van kan genieten. Helaas komen ze te weinig voor in de roman van Rebekka W.R. Bremmer. Het blijft die paar metaforen die onherroepelijk iets in je brein losmaken en het verhaal zo oneindig veel mooier maken.

Rebekka W.R. Bremmer: De evolutie van een huwelijk Amsterdam, Antwerpen: Querido, 2014. ISBN 987 90 214 5710 9. Prijs: € 18,99. 270 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn tweede bijdrage over Rebekka W.R. Bremmers roman De evolutie van een huwelijk. We lezen dit boek vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geen opmerkingen: