We hebben bij onze fietsvakantie door de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe bijna altijd gebruik gemaakt van de fietsknooppunten. Dat is een ideaal systeem om de route te bepalen. Je bent niet afhankelijk van een vaste route maar kunt van knooppunt naar knooppunt je richting bepalen. Zo fiets je begeleid toch een beetje je eigen weg.
Het nadeel is dat je soms teveel geleid wordt. Al die behulphoevende mensen die bij de knooppunten staan om de verdere route te kunnen bepalen. Ze staan er alsof ze tot niks anders in staat zijn dan bordjes volgen.
Afwijken van fietsknooppunten
Daarom weken wij soms bewust van de fietsknooppunten af. Tussen Doorn en Langbroek leidde dat tot onverwachte wegen. We hebben genoten van de route langs de geboortegrond van de dichter Gerrit Achterberg.
We hebben heel veel gezien van de landhuizen in dit deel van de provincie Utrecht. Wat we zagen is dat er hier ontzettend veel van zijn en allemaal hebben ze iets unieks en moois over zich.
Knooppunt over het hoofd
In dorpen en steden is het wel wat lastiger om de bordjes goed te zien. Daar ging het weleens mis en zagen we een knooppunt over het hoofd. We losten het op door terug te fietsen of door te rijden tot we op een grote weg kwamen om de route te kunnen vervolgen.
Bij Driebergen en Doorn zijn we bijvoorbeeld de bordjes kwijtgeraakt. We raakten verzeild in een woonwijk met mooie jaren 30-huizen. Dat maakte veel goed. Ik herinnerde mij toen bijvoorbeeld hoe het huis van mijn oom en tante in Zeist eruit zag. We fietsten door en kwamen terecht bij de drukke verkeersweg tussen Driebergen en Doorn. Zo fietsten we langs het Hydepark en de historische moestuin van Stichting Bartiméus.
Knooppunt als leidraad
Daarom is een knooppunt slechts een leidraad. Wanneer je helemaal gefixeerd bent op nummertjes zie je niet meer wat je aan het doen bent.
Bekijk de website www.fietseropuit.nl voor meer informatie over de fietsknooppunten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten