27 november 2015

Op de vlucht voor jezelf

image

Hoofdpersoon Abel Schreuder is een mislukt schrijver die zich vergeefs probeert te vinden. De reis die deze hoofdpersoon in de roman Exit van Michiel Stroink maakt, is ook een vlucht. Tussen deze vlucht zijn de verhalen van zijn vader Karel Schreuder en opa Willem.

De 3 mannen lijken zo op het oog heel verschillend. De verwende rijkeluiszoon Willem verkiest de drank boven ambitie. Zijn zoon Karel lijkt juist heel veel ambitie na te streven, hij wordt gedreven door geld en dat is juist zijn valkuil.

De kleinzoon Abel Schreuder heeft de beste papieren op zak als schrijver van een boek. Maar ook hij valt in het verhaal. De dans op de vulkaan. Hij laat zich verleiden door de feesten in Hannover en Berlijn. Daar gaat hij zich helemaal te buiten.

Abel weet de mix te maken in de levens van zijn vader en grootvader. Het lijkt er wel op dat hij de symbiose is van deze 2 mensen. Ondanks dat hij zich laat meevoeren door de omstandigheden, lijkt het voor hem hoopgevender te eindigen. Al blijft dat de grote vraag: loopt het goed met hem af?

De grote overeenkomst ligt bij het krijgen van kinderen. Zowel zijn vader als zijn grootvader hebben gefaald in de opvoeding. Ze hebben hun kind niet opgevoed en alle verantwoordelijkheid hierover van zich afgeschoven.

Abel onttrekt zich er ook helemaal aan. Het bericht dat zijn vriendin Lize zwanger is, lijkt hem juist te stimuleren om nog verder van huis te gaan. Nog meer op de vlucht voor zichzelf.

Michiel Stroink: Exit. Amsterdam: Meulenhoff, 2015. ISBN: 978 90 290 8942 5. Prijs: € 18,99. 246 pagina’s. Bestel

Meer over Exit

Lees ook mijn andere blogs over Exit van Michiel Stroink:

Geen opmerkingen: