15 januari 2011

Plastic scheiden of verbieden?

Plastic moet sinds 1 januari in de plasticbak in Almere
Kun je beter plastic zakjes inzamelen of kun je het verstrekken van plastic tasjes beter verbieden? Ik let er de laatste tijd een beetje op en het valt mij op dat overal weggegooid plastic ligt. Plastic in de vorm van tasjes, flesjes en lege frietbakjes.

Wat betreft verpakkingsmateriaal zou ik ervoor pleiten dat alleen verpakkingen die snel verteerbaar zijn om artikelen mogen zitten. Het verbaast mij namelijk met welk gemak plastic wordt meegegeven. Zo kocht ik gisteren wat bij de Hema. Er zat al een plastic tasje om mijn aangekochte waar nog voordat ik afgerekend had. De tas met boodschappen stond tussen mijn benen. Daar konden die 3 pakken koffiebonen makkelijk in.


In Italië is het winkeliers sinds het nieuwe jaar verboden om plastic tasjes mee te geven. Een goede regel, vind ik. Italië stelt de regel in omdat overal plastic tasjes rondzwerven. Het gemak waarmee die tasjes worden weggeworpen, maakt dit noodzakelijk.

Ik zou een dergelijke regel ook wel willen. Persoonlijk vind ik de gescheiden inzameling van plastic zoals nu in Almere gebeurt, met speciale plasticbakken, onzin. Ik twijfel zelf sterk of het plastic inderdaad op de plaats van bestemming aankomt en niet gewoon op een grote afvalberg belandt bij ander vuil. Het gebeurt. De overheid vraagt haar burgers afval te scheiden en gaat soms heel nonchalant met dat gescheiden afval om.

Daarom kun je beter het kwaad bij de wortel aanpakken en verpakkingsmateriaal aanpakken in plaats van het wegwerpen van verpakkingsmateriaal. Het kwaad is dan namelijk al geschied en het is heel lastig die rotzooi op te ruimen.

1 opmerking:

Irma zei

Daarom zeg ik altijd: 'een tasje is niet nodig hoor!!' Bij de slager weten ze het inmiddels al en worden nieuwe krachten op hun vingers getikt: 'mevrouw hoeft geen tasje'

Hoewel die van de HEMA en de slager wel weer handig zijn voor als ik paprika's rooster...