16 december 2012

Ab van der Steur

Aankoopbon Licht en schaduwbeelden Junghuhn
Aankoopbon van de 6e druk van Junghuhns Licht- en Schaduwbeelden. Aangeschaft bij het antiquariaat van Ab van der Steur in 2006.

Het eerste exemplaar van Junghuhns Licht- en Schaduwbeelden kocht ik in 2006 bij antiquair Ab van der Steur in Haarlem. Ik kwam zijn naam laatst tegen bij zijn overlijdensbericht in de Volkskrant. Eigenlijk wist ik helemaal niet dat ik ooit een boek had gekocht bij deze beroemde antiquair. Misschien komt het ook omdat ik het boek liet opsturen.

Op 14 november stierf Van der Steur op 74-jarige leeftijd. Kort voor zijn dood voltooide hij de biografie over de Haarlemse schrijver en adcoaat L. Ali Cohen. Ab van der Steur is een boeiende persoonlijkheid. Hij begon in 1964 in de zaak van zijn vader, de oudste kledingzaak van Nederland aan de Kruisstraat in Haarlem. Bekende Haarlemmers als Bomans en Van Deyssel kochten er hun pakken.

Naast de kleding had Van der Steur een grote liefde voor boeken en genealogie. Toen hij in 1983 de kans kreeg het antiquariaat van Halwasse over te nemen, nam hij deze kans met beide handen aan. De antiquair vroeg veel voor de overname, maar het was de moeite meer dan waard volgens Van der Steur. Hij kreeg zo de beschikking over een zeer representatieve ‘handbibliotheek’ om zijn hobby uit te kunnen voeren.

Intussen was Van der Steur gescheiden van zijn vrouw. Hij kreeg een relatie met kledinginkoper Theo Hopman. Samen met Hopman wist hij het antiquariaat uit te bouwen tot een toonaangevend antiquariaat, gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van 1700-1880 en oude prentkunst.

Naast de grote voorraad boeken, maakte Ab van der Steur met vrijwilligers een aantal mooie catalogi. Zoals de catalogus met Nederlandse titels Nederlandse literatuur tussen 1700 en 1880 die hij met Paul Kouwenberg samenstelde. Deze bibliografie geeft een mooi beeld van de boeken die in deze periode verschenen.

Geen opmerkingen: