17 december 2012

Dichten bij La Nativite du Seigneur

image
De inspiratie en het eerste gedicht in schetsvorm uit de cyclus La Nativite du Seigneur van Olivier Messiaen: De maagd en het kind

Komende vrijdag voert Willem Tanke opnieuw de negendelige kerstcyclus La Nativite du Seigneur uit op het Verschuerenorgel in het Orgelpark. Hij werkt hard aan de voorbereidingen op zijn nieuwe Hauptorgel en doet enthousiast verslag van het instuderen op zijn blog.

Willem Tanke is in zijn verslag nog bij het tweede deel, Les Bergers. Dus hij moet nog opschieten wil hij voor vrijdag alle negen delen uitvoerig besproken en opgenomen hebben. Ik verwacht het niet en denk dat hij momenteel meer tijd besteed aan de voorbereidingen dan aan zijn blog. Overigens was zijn uitvoering vorig jaar erg indrukwekkend, dus ik verwacht er veel van.

Ik volg hem nu al een week of 2 en kwam zelf op het idee om bij de negen orgelmeditaties gedichten te schrijven onder dezelfde titel. De muziek gold hierbij als leidraad. Ik draaide de meditaties af zoals Willem Tanke ze in 1994 speelde op het Adema-Schreursorgel in de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem.

Zo schreef ik gedichten over kerst met de swung van Messiaen erin. Het levert uitdagende onderwerpen op over thema’s als het woord, de eeuwige bestemming en God in ons midden. De muziek nam mij zeker mee en gaf stond met raad en daad terzijde.

Vrijdag neem ik de gedichten mee naar het concert en probeer er nog aan te schaven als Willem Tanke speelt. Ik hoop op die manier nog dichter bij de muziek te staan. Het luisteren en beleven van de muziek live, levert vaak nieuwe ingevingen en een intensere beleving op.

Wie weet, ben ik vrijdag tevreden genoeg om ze volgend jaar voor de meditaties te gaan voordragen…

Geen opmerkingen: