08 april 2014

Exit XP, welkom Xubuntu

imageMisschien ben ik wel overdadig gehecht aan XP. De laptop boven werkt er nog op, maar voor de grote gezinscomputer beneden ben ik de laatste week flink in de weer geweest.

Een heel karwei om het oude Medion-apparaat uit 2005 goed aan de praat te krijgen op een ander systeem. Het begon ermee dat hij geen installatie op een USB toeliet. Daarna wilde hij niet op het draadloos netwerk komen. Uiteindelijk heb ik Xubuntu via een gebrande DVD op de harde schijf gekregen.

Daarom de 10 meter lange kabel van zolder gehaald. Hij lag nog in een doos, voor het geval dat. Ik legde het tijdelijk aan om de computer in de laatste updates naar binnen te halen. En alles werkte voldoende, al is het nog een heel gerommel de juiste boot in de bios te krijgen. Het duurt altijd even voordat hij Xubuntu gevonden heeft.

Vanmorgen brak dan eindelijk het moment aan dat ik de tijdelijke Xubuntu omzette naar de definitieve versie. De nieuwste versie, de 14.04 gaf teveel problemen. Daarom is het de 12.04 geworden. Houdbaar tot 2017. Dus wie weet is het apparaat gewillig genoeg tot die tijd. Anders lukt het misschien nog wel op een later moment over te schakelen.

imageOp de website van een Linux- en Ubuntu-freak staat uitvoerig beschreven hoe het installeren moet, wat je gelijk moet doen na installatie en welke functionaliteiten je beter kunt uitschakelen.

Compleet met de diepgewortelde haat van de Linux-gebruiker voor Microsoft. Om bijvoorbeeld bepaalde lettertypen voor het LibreOffice-pakket te kunnen gebruiken heb je een licentie van Microsoft nodig. Wat schrijft de website:

Grappig detail: tijdens de installatie van de Microsoft-lettertypes (die u beslist wil hebben), wordt u gevraagd om aan te vinken dat u akkoord gaat met een licentie-overeenkomst van…. Microsoft.

Heerlijk…

Na een middagje rommelen staat de basis er en het werkt. Zelfs het afspelen van youtube-filmpjes die op een computer met 256 Mb werkgeheugen problemen geven. We kunnen dus weer vooruit voor de huis-tuin-en-keuken-functionaliteiten. Het werkgeheugen van 1 Gb is voldoende.

Alles draait en werkt… Benieuwd of het gaat bevallen. De eerste indruk is niet verkeerd.

Geen opmerkingen: