17 december 2014

De werkelijkheid

image

In Het Labyrint van Sigge Eklund dringt zich de werkelijkheid zich akelig sterk op. De verdwijning van het meisje Magda doet namelijk sterk denken aan een beroemde verdwijning uit 2007: de verdwijning van Madeleine McCann. Zelfs de datum van 3 mei komt overeen met de verdwijning in Eklunds thriller. Alleen het jaartal verschilt. In Het labyrint verdwijnt Magda op 3 mei 2010. Daarmee ligt de beroemde verdwijning er wel erg dik op.

Ook bij Eklund zijn de ouders samen weg en hebben het kind alleen achterlaten. Martin en Åsa laten hun dochter alleen thuis terwijl ze samen uit eten zijn. In het voorbeeld uit de werkelijkheid zijn de ouders van Madeleine ook uit eten gegaan en lieten het meisje alleen achter in het vakantie-appartement.

Ook Martin en Åsa kijken af en toe of hun dochter nog lekker ligt te slapen. In het echt ziet ook de moeder als eerste dat de dochter verdwenen is. In de periode na het incident krijgt de verdwijning erg veel media-aandacht. Het behoort tot de grote zaken van de laatste tien jaar, net als de verdwijning van Nathalie Holloway (ook een eigen wikipedia-item). In beide zaken is het lichaam nooit gevonden.

Voor thrillerschrijvers zijn dergelijke verhalen uit de werkelijkheid een bron van inspiratie. De verwijzing hoeft zelfs niet verborgen gehouden te worden en het mag zelfs nog verder gaan. De bloedsporen in Martins auto zouden van zijn dochter zijn. In de zaak rond Madeleine McCann zijn dergelijke bevindingen ook gedaan. Het levert veel voer op voor een verhaal.

Waar de werkelijkheid blijft cirkelen in speculaties, kan een thriller het uiteindelijke antwoord geven. Al houdt Sigge Eklund genoeg voor de verbeelding over, zijn verhaal geeft genoeg antwoord. Een moord of verdwijning moet in een thriller worden opgelost anders laat het de lezer onbevredigend achter. In de werkelijkheid gaat deze ballon vaak niet op. Veel moorden worden niet opgelost en zijn daarmee ongeschikt voor een thriller.

Sigge Eklund Het labyrint Oorspronkelijke titel: In i labyrinten. Vertaald door Geri de Boer. Amsterdam: Meridiaan Uitgevers, 2014. ISBN 987 90 488 2151 8. Prijs: € 19,95. 336 pagina’s.

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn derde bijdrage over de thriller Het labyrint van Sigge Eklund. We lezen dit boek op vandaag bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nlLees de bijdragen van anderen in de reacties.

Geen opmerkingen: