13 februari 2014

Kaalslag

image

Het Almeerse Spoorbaanpad is een fietspad waar mensen ’s avonds niet graag over rijden. Het schijnt dat er veel overvallen plaatsvinden op dat fietspad.

Er zijn initiatieven om overvallers minder kans te geven, zoals een fietspool waarbij fietsers afspreken met anderen die op hetzelfde tijdstip daar ook fietsen en dan samen naar huis te rijden.

Daarnaast ervaren mensen de bosjes langs het fietspad als beangstigend. Daarom valt de natuur ten prooi aan de angst. De angst dat een man (het zijn altijd mannen) uit de bosjes springt en om je portemonnee vraagt.

Ik vraag me af of overvallen altijd vanuit bosjes gebeuren. Ik durf te beweren dat de meeste van die 12 overvallen vorig jaar niet bij de bosjes zijn gebeurd. Zo kan het heel goed in een drukke winkelstraat gebeuren of gewoon langs het fietspad bij de huizen.

Waarschijnlijk is dat veel effectiever voor een overvaller in plaats van zich te verschansen in de bosjes. Een gewone passant wekt meer vertrouwen dan iemand die op een verdacht plaatsje staat.

Ik vind de kaalslag jammer. In deze tijd van het jaar is alles al zo kaal. Nu is het allemaal nog kaler. Het moet soelaas bieden tegen de angst van passerende fietsers, maar tegen sommige angst is niet op te snoeien.

Geen opmerkingen: