28 januari 2016

10 boeken die je moet lezen? - #50books antwoorden vraag 4

image

Een vraag over lijstjes is natuurlijk een hele lastige vraag. Zet je in dit lijstje nu boeken die je iedereen zou aanraden om te lezen of hou je het heel dicht bij jezelf en som je boeken op die je gewoon heel mooi vond?

Bovendien is een lijst al achterhaald op het moment dat je het opschrijft. Daarmee lijkt het bijna wel een onmogelijk karwei een lijst te maken met 10 boeken die je iedereen zou willen aanraden om te lezen. Gelukkig is er heel goed gereageerd op de boekenvraag en zijn er veel lijsten opgegeven. Ik ben onmiddelijk geneigd een lijst van de lijsten te maken.

Anti-lijstje

Natuurlijk heeft Ruud een hekel aan lijstjes, maar gelukkig heeft wel een paar mooie tips, zoals het debuut van Lize Spit: Het smelt, een paar gedichten van Gerrit Kouwenaar, Eva Gerlach en Philip Larkin. Tot slot: Thomas Mann: Der Zauberberg. Geen slechte keuze en met een beetje moeite lees je er een lijstje in.

Over het laatste schrijft Ruud:

Het tempo van het boek leent zich er ook uitstekend voor om langzaamaan en af en toe te lezen.

Het herlezen waard?

Peter stelt de vraag net iets anders: welke 10 boeken zijn de moeite waard om nog een keer te lezen? Op de lijst staan Nederlandse en Engelse boeken die elkaar bijna afwisselen: Kort Amerikaans van Jan Wolkers en natuurlijk Zen and the Art of Motorcycle Maintenance van Robert Pirsig, net als The World according to Garp van John Irving

Meer dan 1 boektitel?

De lijst van Paul bevat soms een beetje meer dan 1 boektitel per nummer. Uit de boeken van Roald Dahl kan hij moeilijk een keuze maken. En hij heeft een beetje gelijk. Uit de boeken van Roald Dahl is het lastig kiezen. Zijn keuze voor De griezels lijkt bijna willekeurig.

Zijn boekenkeuze geeft wel een prachtig beeld van een lezersleven met jeugdboeken, graphic novels en avonturenboeken. De Biggles laten een deel van zijn fascinatie zien. En dat is geweldig. Zeker ook omdat hij stiekem 2 delen uit een bijzondere reeks noemt: Met Biggles in vijandelijk gebied of Biggles als spion

Genre-overstijgend lijstje

Martha deelt haar lijstje op in 2 blogposts. Het is een afwisselende lijst geworden met boeken in verschillende genres. Het laat zien dat genre-overstijgend lezen helemaal zo gek nog niet is.

In het eerste blog gaat ze dieper in op haar liefde voor fantasy, waaronder Kate Moss en Michael Scott vallen. Hier komen stiekem flink wat andere mooie boeken voorbij, zoals de boeken van Harry Potter en andere drama’s van Shakespeare. Maar zoals het met een lijstje gaat, mag hier alleen het belangrijkste genoemd worden.

De fantasy overheerst, zeker ook omdat de nummer 1 het moederboek van de fantasy is, In de ban van de Ring van Tolkien. Ook nog een paar plekjes voor de Nederlandse literatuur waaronder Vestdijk en Renate Dorrestein.

Boekenreligie?

Blogger Niek sluit zich aan bij Ruuds aversie tegen lijstjes. Een lijst met boeken die je gelezen moet hebben, riekt naar religie, vindt ze stellig. Zoals de christenen de bijbel moeten lezen en moslims de Koran.

Maar als ze het dan toch moet noemen, volgen een paar boeken die ze wel erg mooi vindt. Het zou best geen kwaad kunnen om die boeken eens te lezen. Ze houdt bij haar advies wel rekening met de persoon die het moet lezen. Ze weet zelfs voor de niet-lezers een leuk boek te vinden: Schapen tellen van Hans van der Meer

Twijfelen

Ook Carel twijfelt aan specifieke boeken, hij houdt het beperkt tot het noemen van namen. Zonder de titels van boeken, somt hij even snel Roald Dahl, Maarten Toonder, Simon Carmiggelt, Stephen King en Carlos Ruiz Zafón. Van alle markten thuis. Hij vraagt zich wel vertwijfeld af of hij echt niet een heel goede schrijver is vergeten.

Inkijk in lezersleven

Ali geeft een heel mooi inkijkje in haar lezersleven. Een paar bekende titels staan erin, maar ze noemt ook boeken als Annemarie Postma Ik hou van mij. Hierin schuilt een persoonlijk verhaal in, net als in het eerste boek dat ze noemt: Geert Maks De eeuw van mijn vader.

Ook Ali geeft een mooi afwisselend beeld van boeken. Ze laat zien dat boeken niet beperkt blijven tot een genre en dat je boeken uit je jeugd een heel leven bij je draagt. Net als het Groene boekje en de Dagboeken van Anne Frank

Veellezer

Zonder twijfel een veellezer is blogger Fokke. Ik herken veel in de boektitels die zijn 10 boekentips hebben gehaald. De Nederlandse literatuur, waar ik ook verzot op ben. Max Havelaar, Nescio en Gerard Reve. Boeken die ik met heel veel plezier las. Net als Voskuil, al vind ik de keuze voor Bij nader inzien wat minder aansprekend.

Ook Fokke geeft een bredere inkijk in zijn leven door een muziekboek aan te halen en het kinderboek Kikker in de kou van Max Velthuijs. Mooie boeken die het verdienen om gelezen te worden.

Misschien must-reads

De boeken die blogger Jannie noemt, zijn misschien geen must-reads. Je kunt niemand een mening opleggen, maar ze vindt het prachtige boeken die ze graag met ons wil delen. Ze heeft al vaak over de boeken die ze noemt geblogd. Gelukkig noemt ze maar liefst 3 dichtbundels. Het verzameld werk van haar lievelingsdichters J.C. Bloem, Remco Campert en Rutger Kopland.

Uiteindelijk mag ze er misschien 10 noemen, maar ze weet af te sluiten met een hele trits boeken die de lijst niet haalden. Maar wie weet, misschien dat ze iemand anders er wel eentje uit die lijst noemt. Daarvoor is lezen veel te leuk.

Lees zondag de vijfde vraag voor #50books

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: