19 januari 2016

Troostmuziek

image

Muziek speelt een heel belangrijke rol in Nora van de Ierse schrijver Colm Tóibin. Muziek haalt de hoofdpersoon uit haar dagelijkse kwellingen en bekommernissen. Of zoals de verteller het zegt:

De opname van Beethovens Aartshertogtrio was voor haar iets bijzonders; daar luisterde ze niet iedere dag naar. Maar als ze zich ergerde aan iemand op haar werk, dacht ze altijd aan die muziek en beloofde zichzelf die plaat te draaien zodra ze thuis was. Ze luisterde er altijd met aandacht naar. (320/321)

De muziek om even te vluchten uit de alledaagse beslommeringen en ergernissen. Precies waarvoor ik ook vaak muziek beleef. Muziek neemt je gedachten mee en maakt je even los van deze wereld. Het voert je mee naar plekken waar het heerlijk toeven is.

De beslissing om een platenspeler te kopen, valt haar heel moeilijk. Ze vindt het verkwisting van geld. Bovendien denkt ze dat iedereen het verkwisting van geld vindt. Op het moment dat ze de platenspeler koopt, heeft ze er nooit spijt van.

Ze luistert vanaf dat moment erg vaak naar muziek. Zo komen in de roman Nora Brahms en Schubert regelmatig voorbij. Het is Duitse muziek, beseft ze, maar biedt heel veel troost. Het meeste troost haalt ze misschien wel uit het Deutsches Requieum van Johannes Brahms.

Colm Tóibin: Nora. Oorspronkelijke titel: Nora Webster. Uit het Engels vertaald door Anneke Bok. Breda: De Geus, 2015. ISBN: 978 90 445 3457 3. 378 pagina’s. Prijs: € 22,95. Bestel

Een perfecte dag voor literatuur

Dit is mijn derde bijdrage over Nora van Colm Tóibín. We lazen dit boek op 30 december bij Een perfecte dag voor literatuur van notjustanybook.nl. Lees de bijdragen van anderen in de reacties.

 

Geen opmerkingen: