24 januari 2016

10 boeken die je gelezen moet hebben - #50books vraag 4

image

Welke boeken zou je absoluut gelezen moeten hebben? Ik heb eigenlijk nog nooit zo’n lijstje met boeken gemaakt. Ik moest eraan denken bij het lezen van een opvallend berichtje over David Bowie dat ik vond bij de Boekenkrant.

100 must-reads

Het ging over een boekenlijst met maarliefst 100 boektitels van boeken die je gelezen zou moeten hebben, zogenaamde ‘must-reads’. David Bowie publiceerde deze lijst in 2013 bij de opening van de tentoonstelling David Bowie is in The Guardian. De tentoonstelling is momenteel te zien in het Groninger Museum.

Het is een indrukwekkende boektitels waarin niet alleen bekende titels staan, maar ook enkele zeer recent verschenen boeken als The Coast of Utopia (trilogy) van Tom Stoppard (2007) of Mr Wilson’s Cabinet of Wonder Lawrence Weschler uit 1997.

Niet alleen fictie

De lijst bestaat niet alleen uit fictie maar bevat ook veel boeken over geschiedenis, wetenschap of biografieën als The Age of American Unreason van Susan Jacoby (2008) dat over het anti-intellectualisme in Amerika gaat.

De lijst van 100 boeken bevat ook enkele klassiekers uit de 2e helft van de 20e eeuw zoals Lolita van Nabokov, Herzog van Saul Bellow en On the Road van Jack Kerouac.

Geen oude boeken

Wat wel opvallend is, is dat in de lijst geen boeken staan die voor de Tweede Wereldoorlog zijn verschenen. De lijst begint met het in 1945 verschenen Black Boy van Richard Wright. De eerste helft van de 20e eeuw en alles daarvoor behoort niet tot de lijst met boeken die je gelezen moet hebben.

Zo’n boekenlijst vertelt veel over iemand. Net als iemand zijn boekenkast. Daarom grijp ik deze top 100 van Bowie aan voor de vierde boekenvraag:

Vraag 4
Welke 10 boeken zou iedereen gelezen moeten hebben?

En ik weet dat het een heel moeilijke lijst is, net als dat het een lijst is die regelmatig nieuwe titels krijgt. Maar welke 10 boeken zou je iedereen willen aanraden om te lezen? Gewoon omdat het mooie verhalen zijn, misschien omdat het je verder helpt in het leven of omdat je dit boek niet vaak genoeg kunt lezen.

Blog mee over #50books

Schrijf een blog over de vraag van vandaag en laat hieronder in de reactie een linkje naar je site staan. Heb je zelf een idee voor een vraag? Ze zijn van harte welkom. Mail gerust een vraag of stel hem in via het contactformulier.

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in 2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Lees de antwoorden op vraag 3: Inbinden bij opruiming

Geen opmerkingen: