29 januari 2016

10 boeken die je zeker gelezen moet hebben - #50books

image

Het vragen van een lijst met de 10 must-reads aan de volgers van #50books, verplicht mijzelf tot het maken van hetzelfde lijstje. Welke boeken hebben mij gevormd en kan ik iedereen aanraden om te gaan lezen?

Het zijn boeken die aansluiten bij mijn liefde voor lezen, het verhaal, treinen, muziek en ook het normale leven. Het zijn boeken die ik zo weer zou pakken om te gaan herlezen. Boeken die mij de mooie kant van het leven laten zien:

1. Hotz: Mannen spelen, vrouwen winnen

In deze autobiografische bundel staan allemaal schitterende jeugdherinneringen, al ben ik ook heel erg onder de indruk van De voetnoot, de enige novelle die Hotz schreef

2. Belcampo: De wondere wereld, de keuze uit zijn werk

Met ondermeer het prachtige verhaal van Bach in Groningen. Een spel met de geschiedschrijving die zijn weerga niet kent.

3. Jack Kerouac: On the Road, vertaald als Onderweg

Een roman van een jonge generatie die zich nergens druk over maakt en het leven viert. In mijn studententijd verafschuwde ik dit boek, maar nu geniet ik ervan als ik het lees. De energie en het lef spreken mij aan.

4. Paul Theroux: De grote spoorwegcarrousel

Een prachtige treinreis die Paul Theroux maakt. Hij ontvlucht zijn slechte huwelijk en gaat op reis. Een prachtig verhaal dat mijn ogen opende voor de moderne reisliteratuur.

5. Dostojevski: Misdaad en straf

Ik las het boek tijdens mijn studie in 1 dag en 1 nacht uit. Wat een sensatie. Het is 1 van de heftigste leeservaringen geweest die ik heb gehad. Zo heftig dat ik het boek nooit meer durf te lezen uit angst dat het dan alleen maar kan tegenvallen.

6. Franz Wilhelm Junghuhn: Terugreis van Java naar Europa

Een openhartig reisverslag van mijn lievelingsnatuuronderzoeker: Franz Wilhelm Junghuhn. Ik heb van de heruitgave van dit werk mijn afstudeerscriptie gemaakt.

7. Maarten ’t Hart: De dorstige minnaar en andere verhalen

Prachtige verhalenbundel met het verhaal van de oom die harmoniums verkoopt. Het beklemmende gereformeerde milieu en de schoonheid van de muziek zijn mooi en lelijk tegelijk.

8. Gerrit Komrij: Horen, zien en zwijgen

Gerrit Komrij op zijn best. Wat een humor. Het is lachen, gieren en brullen. Genieten hoe hij de televisie van eind jaren 1970 op de hak neemt.

9. Jan Wolkers: De walgvogel

Die magistrale opening, het lijkt of je het bijbelboek Jesaja openslaat. Die taal, het is mijn taal en ik kan genieten van de humor die eruit spreekt. Daarbij weet Wolkers heel treffend de politionele acties te verwerken in een boek alsof hij het zelf heeft meegemaakt.

10. Tonke Dragt: Torenhoog mijlenbreed

Het is niet het boek dat ik in mijn jeugd las, maar pas laatst mijn dochter Doris heb voorgelezen. Nooit geweten dat ik science fiction ooit mooi zou vinden, maar ik ben echt van de planeet Venus gaan houden.

Lees de andere reacties

#50books

De leesvraag #50books is een initiatief van Peter in 2013. Martha nam het in 2014 over en in2015 ging Peter zelf weer verder. Vanaf de eerste vraag doe ik regelmatig mee. Naar overzicht van alle vragen.

Geen opmerkingen: