05 mei 2013

Keyboard

wpid-2013-05-05-20.19.59.jpgDe vraag is wat je moet kopen voor haar verjaardag. Ze weet het zelf ook niet zo goed. Ze vindt het heerlijk om melodietjes te spelen op een piano of een orgel. De melodie speelt ze met een vinger. En ze weet misschien niet hoe de noot heet, maar ze weet feilloos te moduleren en met het ritme heeft ze ook geen moeite.

Daarom vinden wij het een leuk idee via marktplaats een tweedehands keyboard te kopen. Als rechtgeaarde orgelliefhebber is dat best een gewaagde beslissing, maar om haar nu aan de klavieren van het pedaalharmonium te zetten. Dat vind ik een stap te ver.

Na wat speuren ontdekten we de verschillen tussen keyboards. Aanslaggevoeligheid wordt vaak als reden gegeven. De Roland of Yamaha als bijbehorend merk. Over de types verschillen de meningen. Maar als we een Roland E-16 vinden op marktplaats in Naarden besluiten we maar eens een afspraak te maken.

De eigenaar kan alleen op zaterdag of zondag. Omdat we zondag de verjaardag vieren, spreken we zaterdagavond af. Maar als ik dan om half acht voor de deur van de Roland-eigenaar in Naarden sta, wordt er niet opengedaan. Teleurgesteld rij ik naar huis.

Inge mailt direct waar hij toch was. We hadden toch afgesproken. Nu zitten we zonder een cadeau voor de jarige. Een klein uurtje later reactie. Hij was naar de dodenherdenking en onze afspraak glad vergeten. Hij biedt aan de volgende dag langs te komen om het ding uit te proberen.

We sturen Doris naar boven als hij aanbelt met het keyboard. Een mooie standaard, een heus pedaal (aan een draadje) en zelfs een draaikrukje. Ik speel er wat op. Probeer wat toetsen. Hij vertelt wat over het instrument en we maken een prijs. Verkocht. De koop is gesloten en de oude eigenaar vertrekt weer.

We onthullen het cadeau voor haar. Ze is helemaal blij. Als even later de visite komt, zijn ze niet weg te slaan bij het keyboard. Nu haar de basisbeginselen van het klavierspel bijbrengen. Maar vooralsnog zijn alle knopjes meer dan de interesse waard. En dat mag ook eventjes. Niet te lang, want anders worden we gek.

Geen opmerkingen: