19 mei 2013

Lam

image

Na het hert, ree, kalkoen en konijn kwam ik gisteren thuis met twee grote zakken vol lamsvlees en lamsbotten. Het verse vlees voor de honden haal ik altijd bij mijn poelier op de markt. Ik krijg dan altijd stukken rib of andere botten die hij overhoudt na het uitbenen van het wild.

Nu kreeg ik flinke hompen lam mee. Een zak met botten en een zak met ‘lellen en vellen’. Bij het verdelen van de buit in handzame porties, merkte ik wel dat lamsvlees heel ander vlees is dan het wild dat ik normaal gewend ben. Ree is veel stugger vlees. Het lamsvlees voelt veel zachter en intenser dan ree.

Als ik aan de slag ben met het vlees, krijg ik veel aandacht van de twee dames. Ze vonden het heel interessant ruiken. Al eerder was Teuntje achter mij aan de schuur ingelopen, waar de zakken even stonden. Ze hield de neus in de lucht en genoot zichtbaar van het verse vlees dat daar lag.

image

Ruim 6 kilo wist ik te verdelen in porties van 400 gram. Bij het verwerken, zag ik een klein plukje wol op een botje zitten. Lamswol.

Het laatste portie kregen de honden. Ze genoten van het veel zachtere vlees. Ook de botten leken sneller in hapklare stukjes te komen. Ik verdeelde alles in drie grote diepvrieszakken. Klaar voor de vriezer.

Geen opmerkingen: