01 januari 2015

Voornemen - #WoT

image

voornemen (o.; -s), wat men zich voorgenomen heeft, syn. plan, ontwerp: goede, flinke voornemens hebben; een voornemen opvatten; met de beste voornemens bezield.

Het mooiste van nieuwjaarsdag is de ochtend. Je wordt wakker en het wordt net licht. De halve nacht hebben de knallen van het vuurwerk nog van zich laten spreken. Maar nu is het totaal stil. Het verkeer slaapt uit, de straat is uitgestorven. Zelfs geen vogel laat iets van zich horen.

Die stilte na al die herrie vind ik misschien wel één van de mooiste momenten van het jaar. De vieze lucht is opgetrokken, maar de straat is een puinhoop. Het park lonkt en ik stap er bijtijds uit. Met de honden. Genieten van de stilte na de storm.

Ik was de laatste dagen vooral bezig met De Avonden en had daardoor minder tijd voor de retrospectie. Voor mij geen terugblik, maar vooral lezen en schrijven over dat lezen. Zelfs de #WoT vorige week combineerde ik met het schrijven over De Avonden.

Zo’n ochtend zie je overal schoonheid. Je hebt helemaal geen vuurwerk nodig om spektakel te zien. Zoals de ochtendzon door de bomen schijnt. Het lijkt wel of er een haardje brandt. De hemel tint in vlekkerige pastelkleuren. De ochtend presenteert heerlijk fris en fruitig. Iets waar ik echt even van geniet. Helemaal alleen.

Voornemen

Nieuwjaar is ook de tijd van voornemens. Ik doe er niet aan, maar vandaag maak ik een uitzondering. Ik speel al een tijdje met de gedachte en nu is het wel het moment om hem uit te spreken. Ik stop met de #WoT.

Ik nam het stokje in september ad hoc over van Irene. Meer vanuit het idee dat dit niet mocht stoppen, dan dat ik er zelf een filosofie over had. Juist het aangereikt krijgen van een onderwerp waar je weinig mee hebt en daar dan over gaan schrijven, was voor mij de reden mee te doen aan de #WoT.

Dat element valt weg als je zelf voor het woord gaat zorgen. Ideeën om de #WoT over een foto te laten gaan of het op een andere manier te gebruiken, strandden. Maar vooral merk ik dat ik geen plezier heb in het aanreiken van een onderwerp.

Ik heb ook geen doel met de #WoT. Mocht ik blogcursussen geven of op een andere manier bloggers willen inspireren dan leent zich dit instrument daar uitstekend voor. Op dit moment is het voor mij een moeten en dat haalt veel blogplezier weg.

Daarom het laatste woord voor de #WoT: voornemen. Wat wil jij je voornemen? Waar begint een voornemen: met het idee om het te gaan doen of met de mededeling aan de buitenwereld. Vooral die laatste stap is zwaar, merk ik. Vertellen dat je ermee stopt, stelt mensen teleur. Een begin ergens mee maken, is veel leuker.

Bloggers bedankt

Ik wil alle bloggers bedanken voor hun deelname. Vooral diehard Martha. Ze heeft aan vrijwel alle #WoT’s die ik aanreikte, meegedaan. En aan alle andere bloggers die meededen. Het leverde mooie blogs op aan de hand van het woord of de foto die ik aanreikte. Bedankt allemaal.

Ook voor de #WoT geldt dat hij van niemand is. Daarom mag je het stokje overnemen als je het wilt. En dan doe ik gewoon weer lekker mee… Bovendien verschijnt volgende week een overzicht van de mooiste #WoT’s uit 2014.

Geen opmerkingen: