03 december 2013

Mompou (1)

image

Bij de Sinterklaascadeaus zit een prachtig geschenk: het boekje De hartslag van de aarde, Dertien ZKV’s over muziek en stilte van A.L. Snijders. Het boekje in fraaigebonden uitvoering bevat 13 ZKV’s van de schrijver uit de Achterhoek. Daarnaast is er muziek bij elk verhaal. De pianist Marcel Worms speelt werken van de Catalaanse componist Federico Mompou.

Het eerste en dertiende verhaal van A.L. Snijders gaan over deze componist. In het eerste verhaal de verteller en in het laatste verhaal ‘een vriend’ het plan opvatten om met zijn vriendin Claire naar Barcelona te rijden. Hij mag gaan, alleen met de Franssprekende chauffeur. De chauffeur Jean houdt meer van Satie dan van Mompou.

In Breda zetten we Claire af, op het laatste stuk naar Amsterdam legt Jean uit dat kunst niet moet vluchten, maar de dingen moet beschrijven zoals ze zijn.

Het laatste verhaal speelt met dit fenomeen en spreekt over Claire als ‘een vriendin’. Hier komen twee perspectieven heel mooi samen. Met de minimalistische pianomuziek van Mompou op de achtergrond krijgt het iets zilverachtigs.

Meer informatie

A.L. Snijders De hartslag van de aarde, Dertien ZKV’s over muziek en stilte bevat een cd met de 13 verhalen. Pianist Marcel Worms wisselt de verhalen af met muziek van Federico Mompou. Het boek is uitgegeven bij Afdh en is (helaas) al uitverkocht. Meer informatie op de website afdh.nl

Geen opmerkingen: