01 december 2015

Dubbelcitaat van A.L. Snijders

image

De schrijver en uitvinder van het ZKV is heel beroemd bij de bibliotheeklezer. Hij heeft een boekje mogen samenstellen met 40 verhalen voor de actie Nederland Leest. Zodoende reist hij een hele maand van bibliotheek naar bibliotheek om hieruit voor te dragen.

Het is een bijzonder boekje geworden, met voorin per provincie eigen verhalen. Deze 3 verhalen hebben de bibliotheekmedewerkers van de betreffende provincie samengesteld.

image

Gelukkig weerhoudt de drukte voor deze actie van Nederland leest de schrijver niet tegen om zijn ZKV’s regelmatig te blijven schrijven. Gisteren zat er weer eentje in mijn mailbox. Hij geeft hierin een prachtig citaat van Louis Paul Boon.

Het verhaal heet ‘De middeleeuwen vroeger en nu’ en behandelt de middeleeuwse toestanden die niet alleen in de middeleeuwen spelen maar tot in onze tijd actueel zijn. A.L. Snijders trekt het nog een halve eeuw verder naar zijn bezoek aan de bibliotheek van Nieuwegein.

Stiekem citeert hij er ook nog het ‘ZKV’ in van A.H.J. Dautzenberg:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. (173)

Het is het spel dat A.L. Snijders speelt. Stiekem citeert hij 2 verhalen uit zijn bundel in 1 ZKV. Ik geniet van dit spel. Hij maakt hiermee zijn verhalen luchtig en geeft de 2 verhalen uit zijn bundel Korte verhalen nieuwe betekenis.

Nederland leest de mooiste korte verhalen. Samenstelling A.L. Snijders. Voorafgegaan door Flevoland leest, 3 korte verhalen aangedragen door medewerkers van de openbare bibliotheken in Flevoland. Amsterdam: Stichting CPNB, 2015. ISNB: 987 90 5965 299 6. 224 pagina’s. Prijs: gratis voor abonnees van de Openbare bibliotheek. Nederland leest.

Geen opmerkingen: