18 mei 2014

Aboriginal, didgeridoo en breien

imageEnthousiast geworden door een natuurfilm over Kangoeroes sla ik een kortgeleden aangeschaft boekje open. Het bevat foto’s en verhalen over Australië, geschreven door August Willemsen en gefotografeerd door Bert Verhoeff.

Ik vond het boekje een paar dagen terug in de kringloopwinkel. Enthousiast geworden door andere boeken van August Willemsen, heb ik het aangeschaft.

De tekst aan de binnenkant van de omslag belooft veel goeds. De zeven reportages in het boekje behandelen ‘onderwerpen die zij als typisch Australisch beschouwen en afweken van geijkte thema’s als de stranden, het surfen, koala’s, kangoeroes en Ayers Rock.’ In de plaats daarvan schrijft August Willemsen over backpackers, football en de ‘outback’.

Het boekje heet Van Tibooburra naar Packsaddle en bevat 7 verhalen, 59 foto’s en een epiloog. De foto op de voorzijde is al uitdagend genoeg. Een winkelcentrum, het winkelend publiek loopt voorbij. Op de grond zit een man – duidelijk een aboriginal – op een kleedje met zijn didgeridoo. Met zijn linkerhand houdt hij het mondstuk tegen zijn mond. In de vrije rechterhand heeft hij een boemerang vast.

Erachter staat een vrouw met een hoedje waar een grote bloem zit vastgepakt. De vrouw met het hoedje is al staand iets aan het breien. De wol komt uit de rugzak achter de man op het matje. Een vreemd beeld, maar het pakt.

De voorbijgangers kijken niet eens naar de muzikant en de breister. Mij trok de foto zo dat ik het licht verkleurde boekje kocht en dat ik het uiteindelijk zelfs begin te lezen…

Geen opmerkingen: